Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkötupakasta ehkä popcorn-keuhko

Tiede
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltalaiset tutkijat raportoivat tapauksesta, jossa sähkötupakan uskotaan aiheuttaneen niin sanotun popcorn-keuhkon. 60-vuotias mies oli hakeutunut päivystykseen heikotuksen, vilunväristysten ja yskän takia. Mies pääsi pois kolmen päivän kuluttua, kun hän tunsi olonsa normaaliksi. Kuukauden kuluttua mies palasi samanlaisin oirein, mutta oli lisäksi kuumeinen ja kärsi hapenpuutteesta. Kuvauksissa havaittiin poikkeamia, jotka viittasivat obliteroivaan bronkioliittiin eli niin sanottuun popcorn-keuhkoon. Selvisi, että molemmilla kerroilla ennen oirehtimista potilas oli polttanut runsaasti sähkötupakkaa.

Tutkijat päättelivät, että tupakan nikotiinineste on sisältänyt aromiaineena diasetyyliä. Sitä käytetään muun muassa popcornissa. Vuonna 2000 yhdysvaltalaisella popcorn-tehtaalla useat työntekijät sairastuivat altistuttuaan diasetyylille työssä. Sen jälkeen sairautta on kutsuttu popcorn-keuhkoksi.

Diasetyyliä käytetään sähkötupakoiden nesteissä makua antamaan. Tuore tapaus on kuitenkin ensimmäinen sähkötupakkaan yhdistetty, vaikka tuotteita on ollut markkinoilla jo vuosia. Tavallisessakin tupakassa on diasetyyliä.

Tapausselostus julkistetaan torstaina amerikkalaisten keuhkolääkärien vuosikokouksessa Montrealissa.

Oikaisu 22.10.2015: Jutussa kerrottiin, että runsaasti sähkötupakkaa polttaneella miehellä oli todettu popcornkeuhko. Tosiasiassa hänellä oli todettu keuhkorakkulatulehdus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!