Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rausku vetää silmänsä pään sisään

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Science Photo Library
Jättikitararausku elää trooppisella Tyynellämerellä.
Jättikitararausku elää trooppisella Tyynellämerellä. Kuva: Science Photo Library

Jättikitararauskun,Rhynchobatus djiddensis, kanssa ei kannata lähteä kisaamaan siitä, kumpi jaksaa tuijottaa pitempään. Se ei räpäytä silmiään ikinä, koska sillä ei ole silmäluomia.

Tämä voisi aiheuttaa ongelmia hiekkaisissa trooppisissa vesissä, joissa jopa kolmimetrinen rausku elää. Se osaa kuitenkin suojata silmiään vetämällä ne melkein kokonaan pään sisään.

Taketeru Tomita Hokkaidon yliopistomuseosta ryhmineen paljasti, että rausku tekee tempun lähinnä yhden lihaksen avulla. Kun tutkijat ärsyttivät sähköllä obliquus inferior -lihasta, silmämuna laski. Ihmisellä vastaava lihas kääntää silmää sisään ja ylöspäin.

Rausku kiskaisee silmänsä melkein 40 millimetriä tavallista syvemmälle. Sisäänveto on todennäköisesti pitempi kuin mihin mikään muu selkärankainen kykenee. Samantyyppinen, mutta eri mekanismilla toimiva kyky on liejuryömijöillä, sammakoilla ja pullonokkadelfiineillä. Se on kehittynyt evoluutiossa itsenäisesti eri ryhmissä. Tutkimus on hyväksytty julkaistavaksi Zoology -lehdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!