Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsensä nälkiinnyttäjät eivät ole uusi ilmiö

Kautta aikojen jokin on ajanut ihmisiä riuduttamaan itseään nälällä

Tiede
 
Riikka Forsström
wellcome images
Vuonna 1896 Lontoossa kuvattiin 17-vuotias hysteriapotilas, joka kieltäytyi ruoasta.
Vuonna 1896 Lontoossa kuvattiin 17-vuotias hysteriapotilas, joka kieltäytyi ruoasta. Kuva: wellcome images

Anoreksia ei ole vain meidän aikamme ilmiö. Kautta aikojen jokin on ajanut nuoria naisia näännyttämään itseään nälkään.

Vaarallisen syömishäiriön syyt – tai ainakin selitykset – ovat kuitenkin vaihdelleet.

Lounais-Walesissa sijaitsevalla maatilalla asui 1860-luvulla teini-ikäinen tyttö nimeltä Sarah Jacob, josta tuli kuuluisa Yhdysvalloissa saakka. Syynä oli se, että neito oli lopettanut syömisen lokakuussa 1867 ollessaan 12-vuotias.

Satoja uteliaita virtasi Sarahin kukin ja krusifiksein koristellun sairasvuoteen ääreen, jossa potilas makasi kalpeana ja riutuneena kukkaseppele kutreillaan. Monet saapuivat pitkän matkan päästä vain tuodakseen hänelle lahjoja ja saadakseen koskettaa tyttöä, jolla uskottiin olevan yliluonnollisia kykyjä.

Lääketieteen edustajat suhtautuivat skeptisesti. He pitivät Sarahin tapausta yrityksenä huijata hyväuskoisilta rahat ja saada julkisuutta. Olihan täysin mahdotonta, että kukaan pystyisi pysymään elossa ilman ruokaa ja juomaa muutamaa viikkoa kauempaa.

Oli miten oli, 14-vuotias Sarah Jacob kuoli nälkiintymiseen joulukuussa 1869 vakuutettuaan eläneensä ilman ravintoa yli kaksi vuotta. Tapauksesta kohistiin pitkään senkin takia, että Sarahin vanhemmat olivat estäneet tytärtään saamasta ruokaa, mistä syystä heidät tuomittiin murhasta pakkotyöhön.

Naisten kieltäytyminen ravinnosta tunnettiin ilmiönä jo antiikin Kreikassa ja keskiajalla. Legendan mukaan muuan naispyhimys pysyi vuosikausia hengissä pelkästään haistelemalla ruusujen tuoksua.

Syömättömyyttä pidettiin ihmeenä, ja ilmiö tunnetaankin nimellä anorexia mirabilis eli yliluonnollinen ruokahalun puuttuminen.

Keskiajan tunnetuimpiin naispyhimyksiin lukeutuneen Katariina Sienalaisen (1347–1386) kerrotaan kieltäytyneen kaikesta muusta ravinnosta kuin kourallisesta yrttejä tai ehtoollisleivästä – ja viinistä.

Kristityn mystikon Foglignon Angelan (1248–1309) väitetään imeneen sairaiden märkiviä haavoja ja syöneen rupia ja luteita näiden ruumiista.

Myös naispyhimysten omien ruumiiden sanottiin olevan ruoan lähteitä: vaikka he olivat neitsyitä, heidän rintojensa kerrottiin erittävän maitoa, ja heidän syljellään kuviteltiin olevan voima parantaa sairaita.

Naismystikkojen paasto liittyi hurskauden ja puhtauden ihanteisiin. Se oli askeetikon tapa pyrkiä täydellisyyteen Jumalan silmissä.

Renessanssin ja uskonpuhdistuksen aikana ravinnosta kieltäytymistä ei pidetty enää ihailtavana henkisen valaistumisen muotona, vaan merkkinä siitä, että lihansa kiduttaja oli demonisten voimien vallassa.

Myös tieteellisempi näkemys alkoi vähitellen voittaa alaa. Englantilainen lääkäri Richard Morton laati vuonna 1689 ensimmäisen anorektisia sairauksia kuvailevan lääketieteellisen tutkimuksen.

Anoreksian syitä ei vieläkään tarkalleen tunneta. Syyllisenä pidetään nykyään muun muassa sitä, että muotilehdet ja muut populaarikulttuurin tuotokset antavat kehitysikäisille tytöille vääristyneitä roolimalleja.

Lihavuuden kammoksunta on muodostunut todelliseksi fobiaksi, ja ihanteeksi on korotettu äärimmäinen laihuus. Siinä missä keskiajan pyhimykset pyrkivät paastoamisella sisäiseen kauneuteen, maallistuneen aikakauden anorektikon tavoitteena on saavuttaa täydellinen keho.

Tyttöjä on edelleen anorektikoista valtaosa, mutta ulkonäköpaineiden kohdistuessa yhä enemmän myös miehiin sairaus on lisääntynyt pojillakin.

Myös 1800-luvun johtaviin romantikkoihin lukeutuneen lordi George Byronin

Lordi Byron piti itseään nälässä eikä halunnut nähdä naistensa syövän.
Lordi Byron piti itseään nälässä eikä halunnut nähdä naistensa syövän.

(1788–1824) on arveltu poteneen anoreksiaa. Runoilija kammosi lihavuutta, jonka hän pelkäsi johtavan henkiseen velttouteen ja luomiskyvyn menetykseen. Tästä syystä hän saattoi olla päiväkausia nauttimatta muuta ravintoa kuin muutamia keksejä ja soodavettä.

"Naista ei pidä milloinkaan nähdä syömässä tai juomassa, ellei kyseessä ole hummeri ja samppanja", Byron julisti. 1800-luvun ihannenainen oli pyörtyilevä enkeli, joka näykki ruokaansa nyrpeästi kuin lintu.

Anoreksian on sanottu olevan ominaista misogyyniselle eli naisvihamieliselle ja naisen ruumiin esineellistävälle yhteiskunnalle. 1900-luvun alun naisasianaisille nälkälakko oli äärimmäinen, tietoisesti valittu tapa protestoida miesten hallitsemaa maailmaa vastaan.

Psykoanalyysin isä Sigmund Freud (1856–1939) selitti anoreksian liittyvän nuoren naisen sukupuoliseen kypsymiseen: murrosikäinen tyttö pelkää kasvua aikuiseksi naiseksi. Äärimmäinen laihtuminen saa hänen kuukautisensa loppumaan ja vartalon pysymään lapsenomaisena.

Oli syy mikä tahansa, jälki oli pahaa. Muuan 1800-luvun lääkäri kuvaili erään potilaansa muistuttavan "enemmän kuivunutta muumiota kuin elävää olentoa". Viktoriaanisen ajan valokuvat luurangonlaihoista naisista ovatkin karmaisevaa katsottavaa.

1870-luvulla kuningatar Viktorian luottolääkäri Sir William Withey Gull (1816–1890) alkoi kiinnittää huomiota nuorten naisten sairaalloiseen laihuuteen ja nimesi sairauden anoreksia nervosaksi eli hermostollisista syistä johtuvaksi ruokahaluttomuudeksi.

1800-luvun lääkärit pitivät anoreksian syynä naisten hermostollista heikkoutta ja taipumusta hysteriaan.

Kun päästiin 1900-luvulle, tulivat maailmansodat. Niiden aikana ruoasta oli pulaa ja harva halusi näännyttää itsensä tahallaan nälkään.

old visuals everett collection
Miehet ovat anorektikkojen joukossa vähemmistönä, mutta heitäkin on ollut eri aikoina.
Miehet ovat anorektikkojen joukossa vähemmistönä, mutta heitäkin on ollut eri aikoina.

Sotien jälkeen kuvat keskitysleireillä luurangoiksi kidutetuista juutalaisista ja leipäjonoista unohtuivat vähitellen. 1960-luvulle tultaessa ihanteena oli entistä laihempi nainen, sellainen kuin poikamainen huippumalli Twiggy.

Vuonna 2013 anoreksiaa sairasti noin kaksi miljoonaa ihmistä maailmassa, arvioitiin Lancet-lehden kesäkuussa esittelemässä tutkimuksessa.

Nykyaikaisessa hoidossa anorektikon paino pyritään palauttamaan normaaliksi ruokavaliolla ja psykoterapialla. Vaikeimmissa tapauksissa turvaudutaan sairaalahoitoon, johon voi kuulua pakkoruokintaa.

Hoidosta huolimatta joka kymmenes sairastuneista kuolee. Yhä nuoremmat tytöt sairastuvat.

Joka puolelta tulvii informaatiota, jonka mukaan vain laiha voi olla onnellinen, menestyvä ja rakkauden arvoinen. Länsimaisen ihmisen suhde ruokaan ei ole vielä milloinkaan ollut yhtä ongelmallinen kuin kulutusjuhlan hallitsemassa maailmassamme, jossa kauppojen hyllyt pursuavat herkkuja.

 

Lähteitä: Joan Jacobs Brumberg: Fasting Girls (Vintage Books 2000)
Louise Foxcroft: Calories & Corsets (Profile Books 2011)
Caroline Walker Bynum: Holy Feast and Holy Fast (Univresity of California Press 1988)
Sander L. Gilman: A Cultural History of Obesity (Polity Press 2008)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!