Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo 26-viikkoisen sikiön kuulo voidaan tutkia

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1965 lokakuussa. Aivan lähikuukausina päästänee maassamme siihen, että lastenneuvoloissa voidaan kortistoida niin sanotut riskilapset ja kontrolloida heidän mahdollinen huonokuuloisuutensa, totesi Keski-Suomen keskussairaalan foniatrisen osaston johtaja tri Aatto Sonninen Suomen ensimmäisen ja ainoan huonokuuloisten koulun esittelytilaisuudessa Jyväskylän maalaiskunnan Vertaalassa.

Kuulotutkimus voidaan suorittaa lapsille jo ennen lapsen syntymääkin. 26 viikon ikäisenä sikiö jo reakoi kuuloärsykkeille. Normaalilapsi yleensä reakoi voimakkaille äänille.

Alkeellisenkin kuulotutkimuksen voivat jo lapsen vanhemmat suorittaa kotona katsomalla miten lapsi menettelee kuullessaan esimerkiksi puhelimen tai ovikellon soivan tai jonkun yhtäkkisen kovaäänisen melun. Jos vanhemmat havaitsevat, ettei lapsi reakoi voimakkaille kuuloärsykkeille heidän on pyrittävä saamaan lapsensa erikoistutkimukseen. Tällaisia erikoistutkimuspaikkoja ei Suomessa ole toistaiseksi helposti löydettävissä.

Koska lapsen kuulon kehityksellä ja lapsen kuulemalla puheella on erittäin suuri merkitys lapsen kokonaiskehitykselle, on tärkeää, että nimenomaan pienten lasten kuulontutkimusta kehitetään.

On suunniteltu, että tämä tutkimus aloitettaisiin systemaattisesti lastenneuvoloissa, niinkuin se tapahtuu esimerkiksi Norjassa. Sen aloittaminen ei ole edes rahakysymys, ei ainakaan ratkaisevasti, joten kaikki mahdollisuudet ainakin niinsanottujen riskilasten tutkimukseen neuvoloissa ovat olemassa.

Huonokuuloisen lapsen kehityksen kannalta olisi tärkeää, että hän mahdollisesti jo ennen ensimmäistä ikävuottaan saisi käyttöönsä kuulolaitteen.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!