Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kosmoksen ihmeitä kaikille – palkitulle kansantajuistajalle kirjan kirjoittaminen on löytöretki

Tiede
 
Jarmo Wallenius
vesa-matti väärä
John Barrow on luennoinut universumista niin Turussa kuin Downing Streetilla. Hän on tuttu maailmanselittäjä myös Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kanavilla.
John Barrow on luennoinut universumista niin Turussa kuin Downing Streetilla. Hän on tuttu maailmanselittäjä myös Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kanavilla. Kuva: vesa-matti väärä

Kävelemme hanhenmarssia kohti Bradfordin yliopiston päärakennuksen kahviota. Jonon kärjessä kulkee kosmologi ja teoreettinen fyysikko John Barrow, 62, Cambridgen yliopiston matemaattisten tieteiden professori.

Barrow on juuri päättänyt Britannian tiedeviikolla pitämänsä esitelmän: Sata vuotta yleistä suhteellisuusteoriaa ja painovoimateoriaa.

Täpötäysi luentosali on tyhjentynyt, mutta osa osallistujista haluaa kuulla vielä lisää Barrowin selityksiä maailmankaikkeuden menosta ja ääri-ilmiöistä, urheilun ja taiteen matemaattisista suhteista ja luonnonvakioiden vakaudesta.

Kuka?

Kuuluisa popularisoija

 John Barrow syntyi Lontoossa 1952.

 Cambridgen yliopiston matemaattisten tieteiden professori vuodesta 1999.

 Astrofysiikan väitöskirja Dennis Sciaman oppilaana Oxfordin yliopistossa 1977. Sciaman oppilaita ovat olleet myös Steven Hawking ja David Deutsch.

 Julkaissut 500 vertaisarvioitua tiedeartikkelia ja 30 populaaria tietokirjaa, uusin You didn't know about Maths & the Arts (2014).

 Suomennetut teokset Lukujen taivas (1992) ja Maailmankaikkeuden alku (1994).

 Templeton-palkinto 2006, Faraday-palkinto 2008, Kelvin-palkinto 2009, Dirac-mitali 2015.

Selvästikin Barrow on profeetta myös omalla maallaan. Tutkijoiden keskuudessa hän nauttii arvostusta poikki tieteenalojen niin syvällisenä tiedemiehenä kuin fysiikan ja matematiikan popularisoijana. Häntä voidaan pitää jopa Downing Street 10:n luottokosmologina, sillä hän on käynyt pääministereidenkin luona kertomassa alan ajankohtaisista havainnoista.

Alkusyksystä Barrow luennoi Turussa tieteitä ja taiteita yhdistävässä Aboagora-tapahtumassa universumimme asemasta muiden mahdollisten maailmankaikkeuksien joukossa.

"Emme ehkä koskaan saa selville, syntyikö alkuräjähdyksessä monta erilaista universumia eli niin sanottu multiversumi – tai syntyykö universumeja jatkuvasti lisää kuin puuhun oksia."

Nykyisin tunnistamme vain tämän omamme. Siinä luonnonvakiot sallivat monimuotoisen ja monimutkaisen elämän kehittymisen.

Vaikka maailmankaikkeus on runsaudensarvi, se näyttäytyy meille lähes tyhjänä. Galaksien keskittymistä huolimatta aineen keskimääräinen tiheys on vain yksi vetyatomi kuutiometrissä.

Vaikka Barrow on kuuluisa yleistajuistaja, hän ei ole kirjoittanut yhtään oppikirjaa.

"En pidä oppikirjojen tekemisestä. Tieteen popularisoinnissa minua kiehtoo uusien näkökulmien ja ilmaisujen etsiminen", Barrow selittää. Tietokirjan kirjoittaminen on hänelle myös henkilökohtainen löytöretki.

"Vähintään 20 prosenttia niistä asioista ja tiedoista, joista kirjoitan, löytyy ideoinnin ja kirjoitusprosessin aikana."

Kolmen vuosikymmenen aikana häneltä on syntynyt 30 tietokirjaa. Kirjoittajana hän on äärimmäisen nopea. "Parisataasivuisen kirjan kirjoittaminen vie vajaat kolme viikkoa."

Kustantajat ja editoijat ovat tyytyväisiä, sillä valmista jälkeä syntyy usein kerralla. Tähän vaikuttaa Barrowin mukaan se, että hän on lukenut kaunokirjalliset klassikkonsa nuorella iällä.

Luonnontieteilijöillä on toisiaan tapana kirjoittaa samasta aiheesta kahta kirjaa samaan aikaan: toisessa on mukana matematiikkaa ja yhtälöitä, toisessa ei.

Käytäntö on vallalla lähinnä Yhdysvalloissa, missä Fysiikkaa runoilijoille -tyyliset alkeiskurssit ovat yleisiä. Euroopassa siihen on totuttu matematiikan popularisoinnissa.

Barrow on huolissaan siitä, että suuren yleisön kiinnostus matematiikkaan koskee lähinnä sen filosofista puolta: onko matematiikka keksintö vai onko se ollut aina olemassa.

Toisaalta monet tarpeelliset käsitteet kuten luvun 10 potenssit ja prosentit taikka paljon käytetty muotitermi eksponentiaalinen kasvu ymmärretään huonosti. Todennäköisyyden käsitekin on paljolti pannassa jopa säätiedotuksissa.

Humanistisen ja luonnontieteellisen maailmankuvan yhteensovittamattomuus ei kuitenkaan ole Barrowin mielestä totta sellaisena kuin C. P. Snow sitä aikanaan kuvaili. Sen sijaan voidaan puhua digitaalisen kulttuurin ja muiden kulttuurien välisistä jännitteistä.

Barrow ottaisi uudet sähköiset välineet käyttöön kaikessa.

"Voimme tutkia niillä myös kulttuuriperintöä, tunnistaa matemaattisin ja spektroskooppisin keinoin maalausten aitouden ja listata vaikka kaikki William Shakespearen käyttämät 31 534 eri sanaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!