Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimusrahoista säästäminen torppaa haaveet ja aiheuttaa katastrofaalisia kerrannaisvaikutuksia

Tiede
 
Mikko Möttönen
Kirjoittaja on fyysikko.

Kuuntelin korvat höröllä, kun pääministeri Juha Sipilä piti viime kuussa televisiopuheensa Suomen talouden kohentamisesta. Hän korosti, kuinka hyvinvointi ansaitaan ahkeruudella ja osaamisella.

Tulevaisuudessa Suomen kilpailukyvyn määrää koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatioiden laatu. Siksi hallituksen ajamat mittavat leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta tuntuvat arkijärjen vastaisilta.

Hallituksen mielestä talouden synkimpien uhkien torjumiseksi täytyy nyt kuitenkin säästää eikä elvyttää. Tasavertaisuuden nimissä jokaisen pitää varautua kiristämään vyötä. Myös koulutuksessa ja tutkimuksessa on tehostamisen varaa. Keinot pitää kuitenkin harkita tarkoin.

Suomen Akatemian jakama kilpailtu tutkimusraha on noin 300 miljoonaa vuodessa. Se suo etenkin nuorille tutkijoille mahdollisuuden luovaan työhön ja unelmiensa toteuttamiseen. Tästä rahasta leikkaaminen ei tehosta tutkimusta vaan torppaa nuorten haaveet. Sillä koulutetaan uusia tulevaisuuden lupauksia.

Kilpailtu raha on jo hälyttävän vähissä. Esimerkiksi vain joka kymmenes tutkijatohtorihakemus rahoitetaan. Koska arpalipun laatimiseen investoitu aika on pois tutkimuksesta, leikkausten kerrannaisvaikutukset ovat katastrofaaliset.

Toisaalta kerrannaisvaikutuksia voidaan hyödyntää tutkimuksen tehostamisessa, mikäli budjettia siirretään muista tukimuodoista Suomen Akatemialle. Siirrolle ei pidä asettaa ehtoja. Merkittävimmät keksinnöt syntyvät, kun huipputyypit saavat toteuttaa parhaita ideoitaan. Strateginen tutkimus kuulostaa hienolta, mutta en usko, että valtioneuvoston sanelemat teemat osuvat paremmin maaliin kuin huippututkijoiden näkemykset polttavimmista ongelmista.

Viime joulukuussa rupesin vääntämään kahden miljoonan euron hakemusta Euroopan tutkimusneuvostolle ERC:lle, joka rahoittaa nimenomaan vapaata tutkimusta. Tällä kentällä taistellaan Euroopan kermaa vastaan. Tie on tuskainen, mutta tiukassa tilanteessa kaikki kivet on käännettävä. Haluan kehittää kvanttiteknologiaa, joka lupaa mullistaa maailmaa.

Sulkeuduin kammiooni ja lykkäsin muut työt hakemuksen tieltä. Tusina tutkimusryhmäni jäseniä jäi hunningolle. Kuukausien urakkaan piiskasivat päättyvä työsopimus ja yksi toisensa jälkeen sammuvat Akatemia-projektit.

Onneksi sain kutsun Brysseliin haastatteluun. Ehkä kuukauden päästä kuulen ilouutisen. Surullista kyllä yhdeksän hakemusta kymmenestä jää rannalle. Yli tuhat huippututkijan työvuotta palaa tässäkin leikissä poroksi.

Ihanat kätilöt käänsivät Sipilän pään, eikä sunnuntailisiä leikattu. Kuka olisi kätilö vapaalle tutkimukselle?

Kirjoittaja on fyysikko.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!