Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Kelloa pitäisi siirtää vielä tunti taaksepäin ja jättää sitten rauhaan ainiaaksi

Tiede
 
Vaihtaisimmeko aikavyöhykettä?
Vaihtaisimmeko aikavyöhykettä?
Syksyllä ja talvella suomalaiset aloittavat päivänsä pimeydessä. Enemmän valkeutta aamuun saisimme, jos siirtyisimme Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen eli kääntäisimme pysyvästi kelloja tunnin taaksepäin. Mutta kaipaako kansa lisää valoa aamuihinsa? Toimittaja: Mikko Puttonen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala, grafiikka: Boris Stefanov

Sunnuntaina tapahtui jälleen se ihme, että saimme ilmaiseksi tunnin lisää vuorokauteen.

Aamuvalo hyväksi terveydelle

 Jos Suomi siirtyisi Keski-Euroopan aikaan, aamut olisivat valoisampia ja illat pimeämpiä.

 Se olisi hyväksi unirytmillemme ja terveydellemme, sanoo professori Timo Partonen.

 Nyt valoisaa aikaa on meillä enemmän ilta- kuin aamupuolella.

Kun kellot on siirretty tunnin verran taaksepäin, heräämme myös valoisampaan aamuun. Aurinko on kerinnyt korkeammalle kuin samalla kellonlyömällä viime viikolla.

Se tekee hyvää. Vielä parempi olisi, jos siirtäisimme kelloja toisenkin tunnin taaksepäin – ja pysyvästi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Timo Partosen mielestä suomalaiset voisivat paremmin Keski-Euroopan aikavyöhykkeessä.

"Se toisi aamuihin enemmän valoa, ja valoisa aika jakautuisi symmetrisemmin päivälle. Nykyisin Suomessa on keskipäivän jälkeen enemmän valoisaa aikaa kuin aamupäivän puolella."

Näin on läpi vuoden, ja kesäaikaan siirtyminen korostaa epätasapainoa kesäkuukausina.

Ihmisen vuokausirytmiä eli valveen ja unen vaihtelua säätää sisäinen kello. Se tahdistuu valon ja pimeyden mukaan. Erityisesti aamun valo on aikamerkki, josta sisäinen kello nappaa kiinni.

Sisäisellä kellolla on Partosen mukaan taipumus jätättää: ruumiin vuorokausi venyy helposti vähän pidemmäksi kuin Maan pyörähdys akselinsa ympäri.

Aamun valo vähentää jätätystä ja tahdistaa sisäisen kellon lähelle 24 tunnin rytmiä.

"Tämä edellyttää lisäksi, ettei illalla ole kovin myöhään paljossa valossa", Partonen sanoo.

Yön tulisi olla pimeä, illan hämärä ja aamun valoisa. Mitä selkeämmät kontrastit, sen paremmin sisäinen kello löytää rytmin ja pysyy siinä.

Säännöllinen rytmi parantaa tutkimusten mukaan yöunen laatua.

kimmo taskinen hs
Loikka Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen siirtäisi valoisaa aikaa aamupäivän puolelle.
Loikka Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen siirtäisi valoisaa aikaa aamupäivän puolelle.

Tätä on havainnoitu myös tutkimuksissa. Yhdysvalloissa seurattiin kahtena viikkona koehenkilöiksi valittuja toimistotyöntekijöitä. Ensimmäisen viikon he viettivät normaalia elämää. Heiltä mitattiin säännöllisin väliajoin pimeähormoni melatoniinia, jolla elimistö säätelee unen ja valveen vaihtelua. Sen pitoisuudet nousevat illalla ja valmistavat ihmistä yöpuulle. Päivällä hormoni hupenee verenkierrosta.

Toiseksi viikoksi samat koehenkilöt vietiin telttailemaan luontoon, missä he elivät pelkän auringonvalon varassa. Se muutti heidän unirytmiään. Melatoniinin eritys alkoi varhemmin ja nukkumaanmeno aikaistui.

Koehenkilöt elivät täsmällisemmin auringon mukaisessa ajassa. Etenkin illlanvirkkujen vuorokausirytmi korjaantui.

arttu luhtala hs
Teemu Piiroinen oli liikkeellä Helsingin Käpylässä ennen aamukahdeksaa. Häntä ei hämärä juuri haittaa.
Teemu Piiroinen oli liikkeellä Helsingin Käpylässä ennen aamukahdeksaa. Häntä ei hämärä juuri haittaa.

Norjan pohjoisosa sijaitsee samoilla pituuspiireillä kuin Suomi, mutta siellä eletään Keski-Euroopan ajassa. Luonnonvalon kanssa paremmin yhteensopiva aikavyöhyke saattaa selittää sen, että Pohjois-Norjassa ei esiinny kaamosmasennusta ja lievemmätkin kaamosoireet ovat harvinaisia.

Suomessa vakavaa kaamosmasennusta potee prosentti väestöstä. Lievempiä oireita on 20 prosentilla naisista ja 12 prosenttilla miehistä.

arttu luhtala hs
Ola Heleniusta väsytti Koskelantien bussipysäkillä syksyn pimeys. "On vaikeaa päästä ylös sängystä."
Ola Heleniusta väsytti Koskelantien bussipysäkillä syksyn pimeys. "On vaikeaa päästä ylös sängystä."

Kaamosoireileva ihminen saattaa kärsiä väsymyksestä, tarmottomuudesta ja ärtyneisyydestä ja syödä enemmän kuin on tarpeen, varsinkin makeaa.

Jos Suomi olisi samalla aikavyöhykkeellä kuin Ruotsi, Norja ja monet muut Euroopan maat, se jäisi vyöhykkeen itäreunalle. Sijainti olisi mitä parhain, vihjaavat tutkimukset, joita Partonen käsittelee kirjassaan Lisää unta (2014).

arttu luhtala hs
Katri Hyvärisestä aamut ilman auringonvaloa ovat vähän masentavia. "Mutta kyllä ne kestetään."
Katri Hyvärisestä aamut ilman auringonvaloa ovat vähän masentavia. "Mutta kyllä ne kestetään."

Yhdysvalloissa on havaittu, että aikavyöhykkeiden itälaidalla asuvilla ihmisillä on vähemmän kaamosoireita kuin länsilaidan asukkailla. Aamu on heillä valoisampi.

Saksassa on voimassa yksi aikavyöhyke koko maassa. Siellä on huomattu, että idässä ihmiset heräävät aikaisemmin kuin lännessä, vaikka kello käy kaikilla samaa aikaa. Unen ajoittumiseen ja heräämiseen vaikuttaa siis auringonnousun hetki.

Saman ilmiön toinen puoli on, että aikavyöhykkeen länsilaidalla illat venyvät. Saksan koululaiset ovat lännessä useammin iltaihmisiä kuin idässä. Valoisa ilta houkuttelee touhuamaan pidempään ja muovaa ihmisistä illanvirkkuja.

Iltapainotteinen elämä ei kuitenkaan ole terveydelle hyväksi. Iltaihmisillä on todettu enemmän unettomuutta, masennusta, aikuistyypin diabetesta ja verenpainetautia kuin aamuihmisillä. He myös kuolevat nuorempina.

Aamupainotteisempi elämä saisi tukea, jos siirtyisimme Keski-Euroopan aikaan. Samalla kannattaisi luopua tykkänään kesäajasta ja lopettaa kellojen siirtely syksyin keväin.

Viisareiden siirto vaikuttaa myös unirytmiin. Syksyllä seuraukset ovat suotuisammat kuin keväällä, koska siirron suunta on järkevä.

Brittitutkimuksessa seurattiin ihmisiä sekä keväällä että syksyllä ennen ja jälkeen kellojen siirron kuukauden ajan. Syksyisen siirron jälkeen osallistujat raportoivat paremmasta mielialasta, virkeydestä ja laadukkaammasta unesta. He myös ratkaisivat yksinkertaisen matemaattisen pulman paremmin heti heräämisen jälkeen.

Vastaavaa ei voi sanoa keväisestä kellojen siirrosta eteenpäin. Eri tutkimuksten mukaan uni häiriintyy viikoksi, mikä merkitsee tokkuraisempia päiviä. Älylliset suoritukset heikkenevät ja keskittymiskyky onnahtelee.

Unirytmin sekoittaminen lisää tutkimusten mukaan tapaturmien ja sydänkohtausten riskiä. Se voi myös pahentaa mielenterveyden häiriöitä.

Onneksi ei ole vielä kevät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!