Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

13 astetta – lämpötila, jossa talous kasvaa

Tiede
 
Jari Lam / Lehtikuva
Jos hiilidioksidipäästöjä ei saada rajoitettua, suurin osa maailman maista köyhtyy.
Jos hiilidioksidipäästöjä ei saada rajoitettua, suurin osa maailman maista köyhtyy. Kuva: Jari Lam / Lehtikuva

Talous pyörii parhaiten oloissa, joissa koko vuoden keskilämpötila on 13 astetta celsiusta. Tähän päätyivät ympäristönmuutosten vaikutusten tutkija Marshall Burke Stanfordin yliopistosta sekä taloustieteilijät Solomon Hsiang ja Edward Miguel Kalifornian yliopistosta Berkeleysta. Tutkijat väittävät osoittaneensa ensimmäisen kerran, että taloudellinen tuotteliaisuus ja ilmastonmuutos ovat kaikkialla maapallolla sidoksissa toisiinsa.

Aiemmissa tutkimuksissa ilmaston lämpenemisen vaikutuksista talouteen on saatu ristiriitaisia tuloksia, muun muassa sellaisia, ettei vauraiden maiden kansantalous reagoisi lainkaan lämpötilojen nousuun.

Amerikkalaistutkijat keräsivät runsaasta sadasta maasta tietoa taloudesta ja lämpötiloista yli puolen vuosisadan ajalta. He väittävät, että lämpötilan ja talouden tuottavuuden suhde on maailmanlaajuisesti yleistettävissä, eikä se ole muuttunut vuoden 1960 jälkeen. Se pätee niin maatalouteen kuin muuhun tuotantoon sekä rikkaissa että köyhissä maissa.

Maat, joissa vuotuinen keskilämpötila ylittää 13 celsius-asteen, kärsivät tulevaisuudessa huonosta tuottavuudesta. Häviäjiin kuuluu kolme neljäsosaa maailman valtioista ja melkein kaikki nykyisinkin köyhimmät maat. Mitä kuumempaa tulee, sitä suurempia tappioita on odotettavissa.

Ilmastonmuutos siis tekee köyhistä maista köyhempiä ja rikkaista rikkaampia.

Esimerkiksi Kanada ja Ruotsi näyttävät hyötyvän nousevista lämpötiloista, sillä ilmastonmuutos vie niitä lähemmäs talouden optimioloja. Suomi ei pääse varsinaisten voittajien joukkoon, vaikka keskilämpötilamme kohoaisi pahimpien ennusteiden mukaan eli 5–6 astetta. Nykyinen vuoden keskilämpötila vaihtelee Lounais-Suomen runsaasta viidestä asteesta Pohjois-Lapin pariin pakkasasteeseen.

”Jos elät maassa, jossa keskilämpötila on kylmempi kuin 13 astetta celsiusta, pieni lämpeneminen voi olla vain hyväksi”, sanoo Burke The Washington Post -lehdelle.

Jos maapallo lämpenee nykyistä tahtia, keskimääräinen tulotaso maailmassa on vuoteen 2100 mennessä yli 20 prosenttia alhaisempi kuin se olisi ilman ilmastonmuutosta. Yhdysvallat menettää 36 prosenttia ennustetusta bruttokansantuotteestaan, mutta köyhät maat Afrikassa, Etelä-Amerikassa ja Lähi-idässä häviävät vielä enemmän.

Tutkimuksen julkaisi Nature.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!