Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenhevosesta löytyi ravigeeni – sisäsiittoisuus uhkaa, jos jalostajat alkavat havitella ravurille suotuisaa geenimuotoa

Tiede
 
Suikku
Suikku

Ravimaailma haluaa suomenhevosia, jotka juoksevat hyvin ja voittavat rahaa.

Elokuussa julkaistun tuoreen ruotsalaistutkimuksen pelätään johtavan siihen, että suomenhevosten geenivalikoima kapenee entisestään.

Ruotsin maatalousyliopiston tutkimusryhmä keräsi jouhinäytteet 239 suomenhevoselta, joista osa oli ravureita ja osa ratsuja. Ryhmä analysoi näytteistä geenimutaatio dmrt3:n esiintymistä ja sen yhteyttä ravihevosten kilpailumenestykseen.

Artikkeliin liittyvät

Ratsuhevosten kohdalla ryhmä tutki mutaation yhteyttä ratsastettavuuteen.

Geenimutaatio esiintyy hevosilla joko molemmilta vanhemmilta perittynä AA-tyyppinä tai vain toiselta perittynä CA-tyyppinä. CC- tyypin hevosella ei ole geenimuotoa lainkaan. Vaikutus ominaisuuksiin oli selvä.

”Suomenhevosen kohdalla ravimenestyksen yhteys AA-yhdistelmään on hämmästyttävän vahva”, sanoo ruotsalaistutkija Kim Jäderqvist.

Tällaisilla ravihevosilla oli muita enemmän voittoja ja sijoituksia. Ne juoksivat nopeammin.

Lisäksi AA-hevoset ansaitsivat keskimäärin 20 600 euroa uransa aikana, kun huonoiten menestyneet CC-ravihevoset ansaitsivat 4 000 euroa.

Jo aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että molemmilta vanhemmilta ravurigeenin perinyt hevonen pystyy parhaiten koordinoimaan eri puolen raajojen liikettä. Siksi se ravaa vaivattomasti eikä laukkaa herkästi.

Parhaat ratsastusominaisuudet löytyivät kahden muun tyypin suomenhevosista. Niiden laukka oli AA-hevosia parempi. Ne myös hyppäsivät esteitä paremmin.

Tutkimustulos on herättänyt ravurien kasvattajissa paljon innostusta. Se voi olla uhka suomenhevosen geneettiselle monimuotoisuudelle.

Etenkin ravihevosten sisäsiittoisuus on jo kasvanut huolestuttavasti. Kasvattajat ovat suosineet muutamaa oria, jotka ovat periyttäneet juoksijan ominaisuuksia tehokkaasti jälkeläisilleen. Orit löytyvät nykyisin valtaosasta ravihevosten sukuja.

Anna Ettala tutkii Helsingin yliopistossa valmistumassa olevassa pro gradu -työssään suomenhevosen sukulaisuusasteen nousua. 20 vuotta sitten suomenhevosilla löytyi yhteinen kantavanhempi 5–6 sukupolven takaa. Se on kotieläimille tyypillistä. Tällä hetkellä ravihevosilla yhteinen kantavanhempi on vain 3,5 sukupolven päässä.

”Ravureiden kohdalla sukulaisuusasteen nousu on huomattavasti nopeampaa kuin koko suomenhevospopulaatiossa. Nyt pitäisi hälytyskellon soida, kun asialle vielä voidaan tehdä jotakin”, sanoo tutkimusta ohjaava kotieläinten jalostustieteen professori Asko Mäki-Tanila.

Suomenhevosen jalostusta ohjaava Hippos-järjestö on havahtunut ongelmaan. Jalostusjohtaja Minna Mäenpään mukaan Hippos ohjaa kasvattajia siihen, ettei orien annettaisi astua lähisukulaisiaan.

Hippos on määritellyt, että yksi ori saa astua enintään 150 tammaa vuosittain. Ensi vuodeksi valmistuu uusi jalostusohjesääntö, joka korostaa erityisesti hevosen terveyttä.

Järjestö kehittää jalostajille sovellusta, jossa kasvattajien on mahdollista tarkistaa sukusiitosaste eri orivaihtoehdoille.

Ravurigeenin löytäjä Kim Jäderqvist yrittää myös hillitä intoa geenin levittämiseen.

”Kyse on vain yhdestä juoksuominaisuuksia selittävästä geenistä. Hevosen rakenne, valmennus ja muut geenit vaikuttavat paljon.”

Vetoomukset ja varoitukset saattavat jäädä tuloksettomiksi. Ruotsin kylmäverisille tehty vastaava tutkimus on vaikuttanut siihen, että geenimuotoa vailla olevat CC-hevoset on karsittu radoilta lähes kokonaan.

”Se ei tarkoita, etteivät ne kykenisi menestymään raviradoilla. Tutkimuksen tulos voisi auttaa valmentajia ymmärtämään hevosiaan. CC-hevoset voivat olla hitaampia oppimaan ravin, joten niille on annettava aikaa kehittyä”, sanoo Jäderqvist.

Jalostusjohtaja Mäenpääkin jarruttelee.

”Se on yksi lisätieto muiden tekijöiden joukossa. Emme ainakaan tällä hetkellä aio merkitä geenimutaatiota tietokantaamme orien kohdalle.”

Jäderqvist ja Mäenpää uskovat, että havainnoista voi olla hyötyä nimenomaan ratsujen kasvatuksessa.

”Ratsastajat haluavat hevosen, jolla on hyvät askellajit. Tutkimus voi auttaa ratsuhevosten kasvatuksen kehittämisessä”, arvioi Mäenpää.

Raviradoilla huonosti menestyneet hevoset päätyvät usein harrastusratsuiksi. Tutkimus antaa viitteitä siitä, että CA- ja CC-tyypin ravurit voivat luoda myöhemmin hyvän uran ratsuina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!