Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Ihmiset eivät halua ottaa neuvoja roboteilta

Tiede
 
Xavier Care
Kokeessa aikuiset kuulivat iCub-robotin mielipiteitä, mutta eivät uskoneet sitä kuin yksinkertaisissa asioissa.
Kokeessa aikuiset kuulivat iCub-robotin mielipiteitä, mutta eivät uskoneet sitä kuin yksinkertaisissa asioissa. Kuva: Xavier Care

Robottien ja ihmisten yhteinen työskentely edellyttää, että ihmiset luottavat robotteihin. Tuoreessa ranskalaistutkimuksessa selvitettiin, millaisissa asioissa ihmiset luottavat robotteihin ja millaisissa ei.

INRIA-tutkimuslaitos kutsui 56 aikuista laboratorioon seurustelemaan iCub-robotin kanssa. Heitä pyydettiin vastaamaan ensin yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kumpi näistä esineistä on painavampi. Sen jälkeen oli otettava kantaa hieman monimielisempiin kysymyksiin, kuten siihen, kumman esineistä ottaisi mukaansa rannalle sateisena päivänä.

Kun vapaaehtoiset olivat vastanneet, samat kysymykset esitettiin robotille. Koehenkilöiden tietämättä tutkijat manipuloivat robotin vastauksia siten, että ne olivat aina vastakkaisia kuin heidän omansa. Vapaaehtoiset kuulivat robotin vastauksen, ja heiltä kysyttiin, haluavatko he vaihtaa kantaansa.

Suurin osa ihmisistä luotti enemmän omiin kuin robotin sanomisiin. Kuudestatoista tapauksesta, joissa ihmiset muuttivat vastaustaan, kolmetoista koski mittausarvioita. Ihmisten luottamus robotteihin sosiaalisesti monimielisissä kysymyksissä oli siis varsin heikko.

Tutkijat spekuloivat, että luottamusta robotteihin voidaan parantaa, jos ihmiset tietäisivät enemmän robottien vahvuuksista ja heikkouksista. Silloin ihmiset tietäisivät paremmin, missä asioissa robotteihin voi luottaa, ja milloin kannattaa mennä oman arvion varassa.

Tutkimus julkaisiin Arxiv.org-arkistossa, joka on erikoistunut julkaisemaan tutkimuksia matematiikan, fysiikan ja tietokonetieteiden alalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!