Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuun takaa kohti Maata syöksyvä mystinen kappale todennäköisesti avaruusromua – ”mahdollisesti peräisin Apollo-ohjelman lennoilta”

Tiede
 
ESA
Euroopan avaruusjärjestö ESA:n taiteilijan näkemys avaruusromusta.
Euroopan avaruusjärjestö ESA:n taiteilijan näkemys avaruusromusta. Kuva: ESA

Marraskuussa Maan kiertoradalle osuu mystinen kohde, jonka tutkijat otaksuvat olevan avaruusromua.

Kyseiselle kappaleelle on annettu nimi WT1190F, ja sen on ennustettu päätyvän Intian valtamereen. 1–2 metrin kokoluokkaa oleva kappale tosin palaa kokonaan tai lähes kokonaan ilmakehässä.

Mutta WT1190F ei suinkaan ole ainoa avaruusromun kappale Maan kiertoradalla. Päinvastoin. Ihmisen tuottamaa avaruusromua on valtavasti, ja määrä on jo vuosien ajanut häirinnyt avaruustoimintaa monin tavoin.

Kansainvälisesti mystiseksi kutsutun kappaleen alkuperää on ehditty arvuutella jo runsaasti.

”Jos kappale on ontto, niin kaikkein todennäköisimmin se on ihmisen tuottamaa avaruusromua. En osaa kuvitella, että mitä muutakaan se voisi olla. Se saattaa olla peräisin esimerkiksi Apollo-ohjelman lennoilta”, sanoo Helsingin yliopiston avaruusfysiikan professori Hannu Koskinen.

WT1190F lähestyy Maata poikkeukselliselta radalta. Kappaleen uskotaan pysyneen piilossa tiedeyhteisön silmiltä, koska se on ollut Kuun toisella puolella. Suurin osa avaruusromusta on Maan ympärillä, mutta Koskinen muistuttaa, että romua on kulkeutunut hyvinkin kauas.

”Maasta on laukaistu aluksia ja satelliitteja Kuuhun ja muille planeetoillekin. Lähempänä oleva avaruusromu putoaa maanpinnalle huomattavasti pienemmällä nopeudella kuin tämä WT1190F.”

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen professori ja tietokirjailija Markku Poutanen on avaruusromun asiantuntija. Hänen mukaansa avaruusromua putoaa avaruudesta ilmakehään vuosittain noin 150 000 kiloa. Suurimmat putoavat kappaleet näkyvät lähinnä komeina tähdenlentoina.

Poutasen arvion mukaan avaruusromua on Maan ympärillä määrällisesti lähes miljoona erikokoista kappaletta.

”Siellä on valtava määrä tavaraa. Tuhat toimivaa satelliittia ja lähes miljoona romukappaletta. Vaikka enää ei lähetettäisi mitään uutta avaruuteen, avaruusromu lisääntyy kappalemäärällisesti, sillä kappaleet törmäilevät toisiinsa.”

Romu on ongelma satelliiteille ja jopa avaruusasemille.

”Avaruusasema joutuu väistämään, jos lasketaan, että uhkaava romukappale on tulossa kohti. Näin on jouduttu tekemään.”

Avaruusromu joudutaan huomioimaan myös silloin kun avaruuteen ollaan laukaisemassa uusia satelliitteja.

”Pienikin kappale voi tehdä pahaa jälkeä, koska nopeudet avaruudessa ovat niin kovat.”

Toisaalta tarpeeksi pieniä kappaleita ei pystytä havaitsemaan etukäteen, ja nekin saattavat rikkoa satelliittien laitteita.

Avaruudessa sattuu toisinaan kolareita satelliittien kesken. Näin kävi esimerkiksi alkuvuodesta 2009, kun yhdysvaltalainen Iridium-tietoliikennesatelliitti törmäsi käytöstä poistettuun venäläiseen Kosmos-satelliittiin Venäjän yläpuolella. Pirstoutuneiden satelliittien yhteispaino oli 1 510 kiloa.

Vielä enemmän uutta romua syntyi vuonna 2007, kun Kiina päätti esitellä, kuinka se kykenee tuhoamaan satelliitin ohjuksella. Räjähdyksessä syntyi noin 150 000 kappaletta uutta romua.

Kiinnostavin kysymys lienee, voiko avaruusromusta olla vaaraa ihmisille. Suurimmat kantoraketeista ja satelliiteista peräisin olevat romukappaleet ovat noin henkilöauton kokoisia.

”Kyllä periaatteessa voi olla. Osa kappaleista on muutaman tuhannen kilon kokoluokkaa, joista ilmakehässä palaa noin kaksi kolmasosaa. Eli joidenkin satojen kilojen painoisia kappaleita voi maanpinnalle asti pudota.”

Avaruusromusta ei ainakaan lähivuosina olla pääsemässä eroon.

”Avaruuden puhdistaminen on erittäin vaikeaa, sillä nopeudet ja välimatkat ovat niin suuria”, Poutanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!