Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauhun tasapaino Kiinan taivaalla – saasteisiin puuttuminen voi jopa lämmittää ilmastoa

Tiede
 
China Stringer Network
Rakenteilla olevat pilvenpiirtäjät kietoutuivat savusumuun Rizhaossa Itä-Kiinassa lokakuun puolivälissä.
Rakenteilla olevat pilvenpiirtäjät kietoutuivat savusumuun Rizhaossa Itä-Kiinassa lokakuun puolivälissä. Kuva: China Stringer Network
Tästä on kyse

Kiina päästää eniten

 Kiina päästää kolmanneksen maailman ilmansaasteista.

 Niiden pienhiukkaset viilentävät ilmastoa.

 Jos Kiina puhdistaa hiukkaspäästönsä, maapallo lämpenee.

Kiina nousi viime vuosikymmenellä Yhdysvaltain ohi suurimmaksi kasvihuonekaasu hiilidioksidin päästäjäksi. Tällä vuosikymmenellä se on ohittanut EU:n asukasta kohti lasketuissa hiilipäästöissä.

Itäinen Kiina on myös perinteisen saastesumun, pienhiukkassmogin peitossa. Eikä ihme, sillä alueella on enemmän väkeä, liikennettä, teollisuutta ja energiantuotantoa kuin missään koskaan.

Kasvihuonekaasujen ja pienhiukkasten päästöjä pitäisi molempia vähentää. Kiusallista kyllä, perinteiset ilmansaasteet pääosin viilentävät ilmastoa.

”Nanjingissa on erittäin likaisina sakean smogin päivinä kymmenen astetta viileämpää kuin muutoin”, sanoo Helsingin yliopiston aerosolifysiikan professori Markku Kulmala, joka on viime vuosina viritellyt ahkerasti yhteistyötä Kiinan kanssa.

Suomi on ollut samassa tilanteessa. 1980-luvulla täällä koettiin kylmiä talvia. Samaan aikaan ympäristöliike herätteli tietoisuutta happosateista. Ne harsuunnuttivat havupuita.

Britannian ja Ruhrin alueen raskas teollisuus päästi ilmaan valtavasti rikkiä, jota vallitsevat lounaistuulet kuljettivat Pohjolaan.

Monipolvisen ketjun kautta rikki synnyttää pienhiukkasia. Ne toimivat pisaroiden tiivistymisytiminä, ja pisarat muodostavat pilviä, jotka heijastavat auringonvaloa takaisin ja näin viilentävät ilmastoa.

Rikki siis viilensi Pohjois-Eurooppaa ja kumosi joksikin aikaa hiilidioksidin lisääntymisestä seuraavan lämpenemisen.

Ilmastonmuutos puri Suomessa vasta, kun Saksa ja Britannia saivat suurteollisuutensa rikkipäästöt kuriin 1990-luvun taitteessa. Silloin Suomessa koettiin mustia jouluja ja vetisiä talvia. Ilmastonmuutos kohosi tärkeimmäksi ympäristökysymykseksi.

”Ilmasto on lämmennyt 25 viime vuoden aikana nopeiten arktisilla alueilla, ja tämä johtuu rikkipäästöjen vähenemisestä”, Kulmala sanoo.

Yksittäisten talvien lämpötilojen ei voi varmasti sanoa johtuvan tietystä asiasta. Trendi on silti selvä: rikkipäästöt ovat toimineet puskurina ilmastonmuutosta vastaan, mutta eivät toimi enää. Paitsi Kiinassa.

Rikin ohella typpidioksidi, häkä sekä monet muut hiilivedyt tuottavat pisaroiden tiivistymiskeskuksia. Kiina päästää nykyään 30–35 prosenttia näistä perinteisistä ilmansaasteista. Ilmastoa lämmittävistä hiilidioksidipäästöistä Kiinan osuus on 29 prosenttia ja metaanipäästöistä 20 prosenttia.

Luvuista on helppo nähdä, että jos Kiina hoitaa ensin kuntoon ilmanlaatunsa ja vasta sitten kasvihuoneilmiön, ilmasto lämpenee. Se on yleinen marssijärjestys, vaikka myös hiilidioksidipäästöjen kasvu pysähtyi Kiinassa viime vuonna.

”Ensin tartutaan ilmansaasteisiin, koska niiden haitat näkyvät tässä ja nyt”, Kulmala sanoo.

”Näin kävi Euroopassa ja Yhdysvalloissa, ja näin käy myös Kiinassa, eikä siitä voi kiinalaisia moittia. Tietenkin heidän pitää puhdistaa ilmansa.”

Kulmala on viime vuosina kierrellyt ahkerasti Kiinassa, ja hänellä on nyt siellä koossa noin 40 tutkimuslaitoksen verkosto.

Yhteistyö alkoi vuonna 2008, kun kiinalaiset kutsuivat Kulmalan apuun saadakseen tarkempaa tietoa smoginsa koostumuksesta. Kulmalan luotsaama tutkimusasema Juupajoen Hyytiälässä on ultrapienten hiukkasten havainnoinnissa maailman kärkeä.

Nature-tiedelehden tuoreessa numerossa Kulmala kirjoittaa Kiinan tilanteesta ja vaatii mittausasemien verkostoa ilmakehäkemian tarkkailuun.

Saastemäärät ovat Kiinassa moninkertaiset ja smogin koostumus huomattavasti monimutkaisempi kuin Lontoon kuuluisassa savusumussa toista sataa vuotta sitten. Päästöhiukkaset myös vuorovaikuttavat yllättävästi keskenään. Se tekee ilman puhdistamisesta vaikeaa.

Tämän Kulmala kollegoineen havaitsi Nanjingin yliopiston kanssa tehdyssä kokeessa pari vuotta sitten. Otsonipitoisuudet kohosivat huomattavasti, kun typpipäästöt olivat pienemmät.

Otsoni on terveydelle haitallista, monesti paljon haitallisempaa kuin typpioksidi. Otsoni myös reagoi ilmakehässä herkästi ja muodostaa pienhiukkasia.

Vastaavia ketjureaktioita löytyy luultavasti kosolti.

Päästöistä olisi helpointa poistaa ensin isot hiukkaset, mutta se kasvattaisi hiukkasten kokonaismäärää, koska isot hiukkaset imuroivat pieniä kiinni itseensä.

Isojen hiukkasten poistaminen lisäisi siis todennäköisesti hengitystieongelmia, kun entistä useammat vapaana leijuvat pienet hiukkaset luiruavat keuhkojen rakosiin.

Isojen hiukkasten poistaminen voi myös lisätä rankkasateita ja vähentää tavallista sadetta. Kun ilman vesi jakautuu usean pienen hiukkasen kesken, pilvipisarat jäävät niin pieniksi, etteivät ne sada alas.

”Vasta kun tulee suuri nousuvirtaus ylöspäin, ne satavat voimalla”, Kulmala selittää.

Ilmakehätieteilijät puhuvat paljon takaisinkytkennöistä ja epälineaarisuudesta. Toisin sanoen asia A vaikuttaa asiaan B, joka vaikuttaa takaisin asiaan A. Lopputulosta on vaikea ennustaa. Kun Kiina vähentää hiukkaspäästöjään, sivuvaikutukset voivat olla myös viilentäviä.

”Puhdistustalkoissa teollisuuden prosessit paranevat, jolloin hiilidioksidipäästöt vähenevät. Samalla myös musta hiili eli noki puhdistuu”, Kulmala ennustaa.

Noki on terveydelle hyvin haitallista. Mustan värinsä vuoksi se vangitsee auringonvaloa ja lämmittää ilmastoa, toisin kuin useimmat muut pienhiukkaset. Kulmala suosittaakin, että puhdistustalkoot aloitetaan noesta.

Myönteinen takaisinkytkentä liittyy myös aurinkoenergiaan. Kun smogi poistuu, Kiina saa aurinkokennoistaan tehot irti.

Sami Sillanpää / HS
Kiinalaiset suojautuvat saastehiukkasilta maskeilla.
Kiinalaiset suojautuvat saastehiukkasilta maskeilla.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!