Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat onnistuivat ohjaamaan sydäntä valolla

Tiede
 

Jos sydämemme sykettä säätelevät sähköaallot oikuttelevat, seuraa rytmihäiriöitä, jotka voivat olla vaarallisia. Tutkijat Oxfordin ja Stony Brookin yliopistoista ovat nyt onnistuneet ohjailemaan sähköimpulsseja valon avulla.

Sekä sydämen solut että aivojen hermosolut viestivät sähköisten signaalien avulla. Viestit etenevät solujen välillä nopeasti ärsytysten aaltoina. Nykyisin noiden sydämen aaltojen rytmiä on mahdollista kontrolloida kahdella tavalla: laitteilla, kuten tahdistimilla, ja lääkkeillä, esimerkiksi beetasalpaajia.

Niillä voidaan pysäyttää tai sysätä aaltoja vauhtiin mutta ei muuttaa aallon nopeutta tai suuntaa.

Tutkijaryhmä lainasi välineitä optogenetiikalta, nuorelta tieteenalalta, jota on sovellettu myös aivotutkimuksessa.

He muunsivat soluja geneettisesti niin, että valo saa ne aktivoitumaan.

Tiimi siirsi geenitekniikan keinoin kanavarodopsiini-nimistä proteiinia sydänsoluihin. Sen jälkeen niitä voitiin ohjailla valolla. Tietokoneella ohjatun valonheittimen avulla ryhmä pystyi kontrolloimaan tosiajassa sydämen sähköaaltojen nopeutta ja suuntaa sekä jopa järjestymistä.

Sähköimpulssien tarkka kontrolloiminen tekee mahdolliseksi entistä tarkemmat kokeet, jotka ovat aiemmin olleet toteutettavissa vain tietokonemalleilla. He voivat nyt verrata malleja oikeisiin soluihin, mikä lisää tietoa sydämen toiminnasta.

Tulevaisuudessa on ehkä odotettavissa nykyistä parempia hoitoja sydänvaivaisille. Tutkimuksen julkaisi Nature Photonics.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!