Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pedot pelastivat luonnon kasvinsyöjiltä

Tiede
 

Miten ekosysteemit säilyivät, kun maailmassa vaelsi valtavia, nälkäisiä kasvinsyöjiä, kuten mammutteja, mastodontteja ja jättiläislaiskiaisia? Havainnot nykyisistä norsuista viittaavat siihen, että suuret joukot moisia jättejä olisivat voineet helposti kaluta ja talloa kaljuksi laajoja alueita.

Luonnon pelastivat suurpedot, osoittavat yhdysvaltalaiset ja englantilaiset tutkijat. Niihin kuului muun muassa sapelihammaskissoja ja leijonia, jotka olivat jopa kaksi kertaa niin suuria kuin nykyiset leijonat ja tiikerit. Muinaiset lihansyöjät pystyivät tappamaan nuoria mammutteja, mastodontteja ja muita kasvinsyöjiä. Tämä esti niitä tuhoamasta ekosysteemejä noin 11 700 vuotta sitten päättyneellä pleistoseenikaudella.

Aiemmin on arveltu, että kasvinsyöjäjätit olivat suojassa lihansyöjiltä, koska ne olivat valtavia ja emot suojelivat poikasia. Pleistoseenin lihansyöjät kuitenkin saalistivat todennäköisesti laumoina, jotka olivat tehokkaita tappajia, sanoo evoluutiobiologi Van Valkenburgh Ucla-yliopistosta. Tutkimuksen julkaisi Pnas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!