Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oudot hyönteiset hehkuvat kuvissa

Tiede
 
Ilari Sääksjärvi
Hymynaama on Erythrodolius luteus, lajinsa ainoa yksilö. Väli-Amerikasta löytynyt loispistiäinen on kuvattu tieteelle tämän Turun eläinmuseon kokoelmaan kuuluvan näytteen pohjalta.
Hymynaama on Erythrodolius luteus, lajinsa ainoa yksilö. Väli-Amerikasta löytynyt loispistiäinen on kuvattu tieteelle tämän Turun eläinmuseon kokoelmaan kuuluvan näytteen pohjalta. Kuva: Ilari Sääksjärvi

Kuvassa valtavan kokoinen jalokuoriaisen siipi säihkyy sinivihreänä. Ei uskoisi, että ötökkä lensi tropiikissa 1800-luvun alussa.

Näyte pelastui vuoden 1827 Turun palosta, ja nyt se on kerroskuvattu Turun yliopiston eläinmuseossa.

Joku oli kauan sitten pannut sen yhteen niistä 12 hyönteiskaapista, jotka onnistuttiin hevoskärryillä kuljettamaan pois ahnaiden liekkien ulottuvilta. Tuolla kyydillä saatiin turvaan tuhansia muitakin öttiäisiä. Ne ovat yhä samoissa laatikoissaan – joista löytyy vielä sen suuren roihun nokea.

”Jos näytteitä säilytetään oikein, ne loistavat tänä päivänä yhtä kauniina kuin parisataa vuotta sitten sademetsässä”, ihastelee eläintieteen dosentti Ilari Sääksjärvi Turun yliopistosta.

Kerroskuvaukseen tarvitaan mikroskooppi ja kamera.

”Kuvaan hyönteisen ikään kuin viipaleina ylhäältä alaspäin. Määritän sen ylä- ja alareunan ja otan niiden välistä niin monta kuvaa kuin on tarvis. Sitten yhdistän ne tietokoneohjelman avulla kauttaaltaan syväteräväksi kuvaksi”, selittää tutkija Kari Kaunisto.

Mitä suuremmat suurennokset ovat tavoitteena, sitä useampi otos vaaditaan. Puolentoista sentin mittaisen kärpäsen yleiskuva syntyy keskimäärin 40 kuvasta. Lisäksi on kuvattava yhtä huolellisesti esimerkiksi hyönteisen naama edestä, tuntosarvet ja munanasetin.

Näin tehdään lajeista yksityiskohtaisia kuvakokoelmia, joissa näkyvät kaikki tärkeät tuntomerkit. Ne voivat olla maallikosta mitättömiä yksityiskohtia, kuten karvoja tai kuoppia. Asiantuntijoille ne kertovat lajin elintavoista ja kehityshistoriasta. Lisäksi niiden avulla voi erottaa päällisin puolin samannäköiset lajit toisistaan.

Turun yliopiston eläinmuseossa on nelisen miljoonaa tieteellistä eläinnäytettä. Kokoelma karttuu vuosittain tuhansilla uutuuksilla.

Sääksjärvi kutsuu pitkän ajan kuluessa kerättyä ja kehittyvää kokonaisuutta biodiversiteettipankiksi.

”Sen avulla näemme, mitä luonnossa tapahtuu”, hän sanoo. Lajit voivat vähitellen sopeutua vaikkapa lämpenevään ilmastoon muuttamalla kokoaan, karvaisuuttaan tai tummuuttaan.

Myös sukupuuttoon kuolleista lajeista säilyy jotain, jos niistä on tallennettu näyte museoon.

Lisäksi kokoelmat sisältävät kiehtovaa luonnontieteen historiaa. Turussa on esimerkiksi Thomas Wernon Wollastonin 1850-luvulla Madeiralta keräämä maakiitäjäinen. Hän tutki siellä kovakuoriaisia ja huomasi, että suurin osa paikallisista lajeista oli lentokyvyttömiä.

Charles Darwin innostui havainnosta ja pohti asiaa Lajien synty -teoksessaan. Hän päätyi siihen, että saaren oloissa luonnonvalinta suosii yksilöitä, jotka eivät juuri lennä. Ilmassa kieppuva pieni kuoriainen olisi vaarassa paiskautua tuulenpuuskan mukana mereen. On parempi kömpiä raajat tukevasti maassa.

Miten kansainvälisen kuuluisuuden hankkima näyte päätyi kaukaiseen Turkuun?

”1800-luvulla tutkimusmatkat eksoottisiin kohteisiin olivat isompia ponnistuksia kuin nykyään. Professorit loivat suhteita kollegoihinsa maailmalla ja kävivät vaihtokauppaa. He lahjoittivat näytteitä ja saivat korvaukseksi jotain, mitä omalla yliopistolla ei ollut”, Kaunisto kertoo.

Matkustaminen on sittemmin helpottunut, mutta näytteitä vaihdellaan museoiden kesken yhä. Ja kyllä suomalaisetkin luonnontutkijat tekivät merkittäviä tutkimusmatkoja jo 1700-luvulla. Esimerkiksi Pehr Kalm kiersi vuosia Pohjois-Amerikassa ja toi opettajalleen Carl von Linnélle siemeniä ja kasveja. Hänen tuliaisistaan Suomeen juurtuivat aitaorapihlaja, villiviini ja tuoksuvatukka.

Kari Kaunisto
Jalokuoriainen pelastui Turun palosta 1827.
Jalokuoriainen pelastui Turun palosta 1827.
Kari Kaunisto
Thomas Wernon Wollaston pyydysti maakiitäjäisen Madeiralta 1850-luvulla.
Thomas Wernon Wollaston pyydysti maakiitäjäisen Madeiralta 1850-luvulla.
Kari Kaunisto
Läheltä raatokärpänen on kaunis. Cynomya mortuorum -lajin avulla rikostutkijat voivat määrittää ruumiin kuolinajan.
Läheltä raatokärpänen on kaunis. Cynomya mortuorum -lajin avulla rikostutkijat voivat määrittää ruumiin kuolinajan.
Veikko Rinne
Avaruusolion näköinen otus on lukki, hoikkajalkainen hämähäkkieläin.
Avaruusolion näköinen otus on lukki, hoikkajalkainen hämähäkkieläin.
Veikko Rinne
Pikkuruinen valeskorpioni saalistaa saksillaan.
Pikkuruinen valeskorpioni saalistaa saksillaan.
Veikko Rinne
Valeskorpioneja elää myös Suomessa. Kuvan yksilö on Latviasta.
Valeskorpioneja elää myös Suomessa. Kuvan yksilö on Latviasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!