Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnollisen vuorokausirytmin sotkeminen on paljon luultua haitallisempaa

Tiede
 
Risto Isomäki
Kirjoittaja on tieto- ja tieteiskirjailija.

Ennen kaasu- ja sähkövalojen yleistymistä ihmiset menivät nukkumaan auringonlaskun jälkeen ja heräsivät kun tuli taas valoisaa. Nykyaikainen teknologia on vapauttanut meidät säännöllisen vuorokausirytmin orjuudesta. Muutosta on yleensä pidetty tervetulleena ja ihmisten valinnan vapautta lisäävänä asiana.

Elämä maapallolla on kuitenkin sopeutunut 24 tunnin mittaiseen päivärytmiin. Myös ihmisen elimistö näyttää olevan täynnä samassa tahdissa toimivia kelloja. Immuunijärjestelmämme toimii yöllä vajaalla teholla. Aineenvaihdunta hidastuu, ruumiin lämpö ja verenpaine laskevat, munuaisten toiminta hidastuu. Vähintään sadat mutta todennäköisesti tuhannet eri geenit osallistuvat ihmisen sisäisten kellojen säätelyyn. Pennsylvanian yliopiston viime vuonna julkaiseman tutkimuksen mukaan lähes puolet kaikista nisäkkäiden geeneistä noudattaa 24-tuntista rytmiä.

Uusien tutkimustulosten valossa näiden niin sanottujen sirkadisten rytmien sekoittaminen voi olla paljon haitallisempaa kuin kukaan on ymmärtänyt.

Luonnollisen vuorokausirytmin sotkeminen voi olla yksi globaalin diabetes-epidemian syistä, tietysti nopeasti sulavien hiilihydraattien ohella. Paljon huomiota saaneessa kokeessa 30 prosenttia koehenkilöistä siirtyi sokeritaudin esivaiheeseen kymmenessä päivässä, kun heidän vuorokausirytminsä sotkettiin tahallisesti.

Sirkadisten rytmien sekoittamisella ja ylipaino-ongelmilla on kiistaton yhteys. Jos ihminen syö väärään vuorokaudenaikaan, elimistö ei pysty kertomaan, milloin se ei enää tarvitse enempää ravintoa. Eläinkokeissa edes suurin ja rasvaisin annoksin ruokitut hiiret eivät liho, jos niille annetaan ruokaa vain päivisin ja ne ovat vuorokauden toiset 12 tuntia syömättä. 12/12-ruokailurytmi näyttäisi myös suojaavan hiiret sokeritaudilta.

Tutkimuksien mukaan kolmivuorotyö lisää aivohalvauksen ja sydänkohtauksen riskiä noin puolella ja naisten rintasyöpäriskiä noin 60 prosentilla. Tappavien tai vakavia ruumiinvammoja aiheuttavien onnettomuuksien riski moninkertaistuu. Viimeaikaisten tutkimuksien mukaan sirkadisten rytmien sekoittuminen saattaa lisätä rintasyövän ohella ainakin kahdentoista muun syövän riskiä, mutta tämä on vielä epävarmaa.

Sirkadisiin rytmeihin liittyvä tieteellinen tutkimus on niin nuorta, että kukaan ei vielä pysty sanomaan tarkasti, miten iso osa terveysongelmistamme liittyy biologisten kellojemme sotkemiseen. Mutta jo tähän mennessä todistetut vaikutukset ovat niin suuria, että hallitusten pitäisi ottaa asia vakavasti.

Yhteiskunta tarvitsee myös yötyötä tekeviä ihmisiä, kuten sairaanhoitajia, lääkäreitä, ensihoitajia, ambulanssinkuljettajia, taksikuskeja ja poliiseja. Tällaisten ammattikuntien edustajille pitäisi alkaa maksaa öisin tehdystä työstä nykyisen palkan päälle myös tuntuvaa vaarallisen työn lisää.

Lisäksi hallitusten pitäisi pitkän päälle pyrkiä siihen, että kaikki turha yötyö joko kielletään lailla tai tehdään niin kalliiksi, ettei sitä enää kannata teettää. Myös teolliset prosessit pystytään kyllä haluttaessa rakentamaan sellaisiksi, ettei työntekijöiden tarvitse tehdä työtä keskellä yötä. Kauppojen ei tarvitse olla auki yöllä ja lentoliikenteen keskittäminen päiväsaikaan vähentäisi myös lentojen ilmastoa lämmittävää vaikutusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!