Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Mehiläiset kertovat kotipaikkansa väristelemällä

Tiede
 
Helsingin Sanomat
Koirasmehiläinen koettaa paritella
Koirasmehiläinen koettaa paritella
Kosintaan kuuluu tuntosarvien vilkutusta ja keskiruumiin värisyttämistä.

Saksalainen mehiläinen pääsee parittelemaan englantilaisen mehiläisen kanssa, jos se väristelee brittiaksentilla, osoittaa tuore tutkimus.

Saksalaisen Ulmin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, millaista informaatiota rusomuurarimehiläiset (Osmia bicornis) välittävät toisilleen väristelemällä. Tulokset viittaavat siihen, että että eri alalajit väristelevät eri ”murteilla” ja väärällä murteella väristelevä koiras ei ole haluttu parittelukumppani.

Väristely kuuluu olennaisena osana rusomuurarimehiläisen parittelurituaaliin. Siinä koiras nousee naaraan päälle ja värisyttää keskiruumistaan naarasta vasten. Aiemmin on ajateltu, että naaras suosisi koiraita, jotka jaksavat värisytellä ruumistaan pisimpään.

Tuore tutkimus tuo asiasta uutta tietoa. Rusomuurarimehiläisestä esiintyy alalajeja, jotka ovat ulkonäöltään hyvin samankaltaisia. Aiemmin on havaittu, että kunkin alalajin naaraat suosivat parittelukumppanina oman alalajinsa koiraita. Etenkin englantilaisen alalajin naaraat ovat kokeissa vierastaneet saksalaisen alalajin koiraita.

Tutkijat epäilivät, että tällä vierastamisella voisi olla jotakin tekemistä kommunikaation ongelmien kanssa. Niinpä he kehittivät magneetin, joka ”äänitti” koiraiden väristelyä ja kykeni toistamaan tämän väristelyn. Tämän jälkeen he laittoivat yhteen saksalaisia koiraita ja englantilaisia naaraita.

Tulokset osoittivat, että naaraat olivat odotetusti varautuneita koiraita kohtaan eivätkä päästäneet niitä parittelemaan. Kun tutkijat kuitenkin siirsivät ”brittiaksentilla” värisevän magneetin saksalaisen koiraan vatsapuolelle, naaraat olivat välittömästi halukkaampia parittelemaan.

Tutkijoiden mukaan naaraiden haluttomuus paritella muiden kuin oman alalajinsa kanssa viittaa siihen, että alalajit ovat eriytymässä omiksi lajeikseen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun väristelyn on havaittu olevan lajiutumista ajava voima.

Rusomuurarimehiläinen on eteläinen laji, joka on viime vuosina levittäytynyt voimakkaasti Suomeen.

Tutkimuksen julkaisi Current Biology.

Taina Conrad
Rusomuurarimehiläiset parittelevat.
Rusomuurarimehiläiset parittelevat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!