Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Banaanin proteiini voi tehdä virukset harmittomiksi

Tiede
 
Kimmo Taskinen / HS
Banaanista löytyi muutama vuosi sitten proteiini, jolta odotetaan paljon.
Banaanista löytyi muutama vuosi sitten proteiini, jolta odotetaan paljon. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Banaanin proteiinista voidaan tulevaisuudessa kehittää lääke lukuisia viruksia vastaan, lupailee tuore tutkimus. Proteiinin rakenteen tunteminen auttaa myös ymmärtämään syvällisemmällä tasolla, miten virukset kommunikoivat solujen kanssa.

Michiganin yliopiston johtamassa kansainvälisessä yhteistyössä tutkimuksen kohteena oli banaanin lektiiniproteiini, BanLec. Lektiinit ovat eläimissä ja kasveissa tavattavia glykoproteiineja, jotka sitoutuvat sokereihin.

Lektiinit ovat solujen toiminnalle välttämättömiä proteiineja, mutta ne voivat olla myös myrkyllisiä. Esimerkiksi kidneypavuissa on paljon tiettyä lektiiniä, joka liiallisesti nautittuna voi aiheuttaa myrkytystilan. Keitettäessä papujen lektiinipitoisuus vähenee.

Lektiineillä on merkittävä rooli myös monissa virusinfektioissa – kahdella tavalla. Joissakin tapauksissa lektiinit auttavat viruksia, eli virukset keplottelevat itsensä lektiinien avulla solujen sisään. Toisissa tapauksissa lektiinit voivat haitata viruksia kiinnittymällä näiden sokerirakenteeseen. Kun virus saa kylkeensä lektiiniproteiinin, se ei enää kykene infektoimaan soluja. Näin se muuttuu harmittomaksi.

Useista eri kasveista saatuja lektiinejä on testattu viruksiin ja yksi lupaavimmista on ollut muutama vuosi sitten löydetty BanLec. Se sitoutuu esimerkiksi hi-virukseen niin tehokkaasti, että siitä toivotaan vaginageeliä, joka estäisi uusia tartuntoja. Proteiinissa on kuitenkin ollut se ongelma, että sillä on sivuvaikutuksia, jotka estävät sen käytön lääkkeenä.

Tuoreessa tutkimuksessa tutkijat raportoivat selvittäneensä, miten proteiini aiheuttaa sivuvaikutuksensa, ja millä tavalla ne ovat estettävissä. Kaikkiaan 26 tutkijaa Saksasta, Irlannista, Belgiasta, Kanadasta ja Yhdysvalloista työskenteli vuosia saadakseen selville proteiinin tarkan molekyylirakenteen.

Kun tämä oli valmis, he havaitsivat, että sivuvaikutukset aiheutuivat vain pienestä osasta proteiiniketjua. Kun tämä osa saatiin ”nipsaistua” pois, jäljelle jäävä proteiini oli testeissä yhtä tehokas hi-virusta, hepatiitti c:tä ja influenssavirusta vastaan kuin ennenkin, mutta se ei enää aiheuttanut sivuvaikutuksia.

Tutkijat pitävät työtä läpimurtona, sillä samaa pohjatyötä voidaan nyt käyttää muiden lektiinien rakenteen selvittämiseen. Koska lähes kaikilla viruksilla on jonkinlainen sokerirakenne, lektiineistä voidaan saada turvallisia ja tehokkaita lääkkeitä viruksia vastaan.

Tutkimuksen julkaisi Cell.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!