Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen tutkija sai Yhdysvalloista puhelun, kun tunnistamaton ontto kappale ilmestyi Kuun takaa

Asteroidit ovat avaruusromua vaarallisempia. Mikael Granvik laskee, onko niitä tulossa.

Tiede
 
Liisa Takala
Minikuu olisi tätä kokoluokkaa. Niin on myös maata lähestyvä WT1190F, joka onkin avaruusromua.
Minikuu olisi tätä kokoluokkaa. Niin on myös maata lähestyvä WT1190F, joka onkin avaruusromua. Kuva: Liisa Takala

Kun Nasan lähiasteroidikeskus Kaliforniassa havaitsi, että Kuun takaa Maata kohti on syöksymässä kappale WT1190F, tähtitieteilijä Mikael Granvikiin otettiin heti yhteyttä.

Kollegat Yhdysvalloissa tiesivät, että Granvik etsii suoria todisteita Maata kiertävistä minikuista. Minikuilla tarkoitetaan asteroideja, jotka Maa ja Kuu ovat kaapanneet vetovoimansa piiriin. Hetken WT1190F vaikutti sellaiselta.

”Metrin parin kokoluokka ja kiertoradan muoto sopivat”, Granvik kertoo. Sitten kappaleen tiheydeksi laskettiin vain kymmenesosa veden tiheydestä. Todennäköisesti se on ontto, ihmisen avaruuteen laukaisema. Siis avaruusromua.

Pitäisikö avaruusromun törmäyksestä Maahan huolestua? Granvikin mukaan ei.

”Suurinkin romusatelliitti on vain bussin kokoinen ja ontto. Avaruusromun nopeus suhteessa Maahan on pieni. Jos romu pääsee läpi ilmakehästä, vaaravyöhykkeessä on vain osumakohta, ja se kyetään ennustamaan melko tarkasti.”

Maapallon suojaksi viritetyt havaintokoneistot keskittyvätkin asteroidien tarkkailuun.

”Vasta yli sadan metrin kokoisista asteroideista on merkittävää vaaraa. Näin isot havaitaan yleensä niin hyvissä ajoin, että ihmiskunnalla on aikaa suunnitella evakuointia tai torjuntaa.”

Kun asteroidin on varmistettu olevan törmäyskurssilla Maahan, sen rataa voidaan muuttaa esimerkiksi ydinohjuksella. Asteroidia ei kuitenkaan kannata tussauttaa palasiksi.

”Niiden ominaisuuksia ei tunneta kovin hyvin eikä tiedetä, millaisiksi kappaleiksi ne hajoavat. Turvallisempaa on räjäyttää neutronipommi tietyllä etäisyydellä asteroidista. Räjähdyksen impulssin ansiosta asteroidin liikerata muuttuu.”

Jos aikaa on tarpeeksi, asteroidin viereen voi lähettää massiivisen avaruusaluksen. Tällöin gravitaatiovaikutus avaruusaluksen kanssa muuttaa asteroidin liikerataa ratkaisevasti.

Lähiasteroideiksi kutsutaan kappaleita, joiden kiertorata osuu 1,3 astronomisen yksikön sisälle Auringosta. Astronominen yksikkö on Maan etäisyys Auringosta.

Yli kilometrin kokoisia lähiasteroideja arvioidaan olevan noin tuhat, yli 50 metrin kokoisia noin miljoona ja yli metrin kokoisia puolitoista miljardia.

Luvuista vallitsee laaja yhteisymmärrys, sillä eri tutkijaryhmät ovat päässeet eri metodeilla jotakuinkin samoihin tuloksiin.

Granvikin vielä julkaisematon populaatiomalli tarkastelee lähiasteroidien kotiseutua eli Marsin ja Jupiterin välissä sijaitsevaa asteroidivyöhykkettä.

Asteroidit eivät sijoitu päävyöhykkeelleen tasaisesti, vaan tietyillä etäisyyksillä Auringosta on Kirkwoodin aukkoja, joissa asteroideja on vain harvakseltaan.

Näissä kohdissa asteroidien kiertoaika Auringon ympäri on jokin murtoluku Jupiterin kiertoajasta. Esimerkiksi 2,5 astronomisen yksikön kohdalla asteroidi kiertää Auringon kolmesti Jupiterin yhden kierroksen aikana.

”Tässä rataresonanssi-ilmiössä Jupiterin painovoima vaikuttaa asteroidiin niin, että sen rata soikeutuu soikeutumistaan ja yltää lähiasteroidivyöhykkeelle. Lopulta rata on niin soikea, että asteroidi tuhoutuu Aurinkoon – jolleivät planeettojen lähiohitukset sinkoa sitä taas muualle.”

Granvikin malli ennustaa, kuinka paljon eri rataresonanssivyöhykkeistä pitäisi syntyä lähiasteroideja ja mitkä niiden radat olisivat. Hänen työnsä onkin perin tietoteknistä: algoritmien kehittelyä, käänteisongelmanratkaisua ja valtavien havaintomäärien yhteensovittamista.

”Romanttinen kuva tähtitieteilijästä kaukoputken äärellä samettisena kuuttomana yönä ei vastaa tämän päivän todellisuutta, ja hyvä niin.”

Avaruudessa on paljon sellaista, mitä ei näe, mutta minkä voi päätellä. Vuonna 2012 Granvik sai valmiiksi minikuumallinnuksen: joka hetki Maata kiertää keskimäärin yksi tai kaksi noin metrin kokoista asteroidia ja liuta pienempiä.

”Se on suoraviivainen laskutoimitus. Otetaan lukuisia testiasteroideja ja mallinnetaan niiden ratoja ajassa eteenpäin, kun ne kulkevat Maa-Kuu-systeemin läpi. Väistämättä osa kaappautuu kiertolaisiksi, noin vuoden ajaksi.”

Tällainen minikuu havaittiin ensimmäisen kerran niinkin myöhään kuin vuonna 2006. Talvella Granvik osallistuu Havaijilla Subaru-teleskoopilla tehtäviin havaintoihin, ja toiveena on löytää toinen suora todiste minikuusta, kun WT1190F:stä ei sellaiseksi ollut.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!