Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Penis kehittyi evoluutiossa vain kerran

Tiede
 
KeresH / Wikimedia Commons
Tuatara syntyy ilman penistä.
Tuatara syntyy ilman penistä. Kuva: KeresH / Wikimedia Commons

Tuataralla, Sphenodon punctatus, on päälaellaan kolmas silmä, mutta alapäästä puuttuu penis. Laji on säilynyt miljoonia vuosia.

Tuoreessa tutkimuksessa tuatara saa todistaa, että penis on kehittynyt vain kerran evoluution aikana. Thomas Sanger Floridan yliopistosta ryhmineen ei kuitenkaan tutkinut eläviä tuataroja, vaan 1800-luvulla säilöttyjä alkionäytteitä.

Vesikalvollisilta eli matelijoilta, linnuilta ja nisäkkäiltä löytyy suuri kirjo erilaisia falloksia. Nisäkkäillä, joillain linnuilla, krokotiileilla ja kilpikonnilla on yksi, keskellä sijaitseva siitin. Liskoilla, käärmeillä ja matoliskoilla on kaksiosainen hemipenis, joka on piilossa viemärisuolessa ja tulee esiin vain paritellessa.

Tuataralla ja valtaosalla linnuista ei ole penistä lainkaan. Ne parittelevat laittamalla viemärisuolen eli kloaakin aukot vastakkain, jolloin siittiöt siirtyvät koiraista naaraisiin.

Sangerin ryhmä loi tuataran alkionäytteistä tarkkoja kolmiulotteisia malleja ja havaitsi, että varhaisessa vaiheessa tuataralle kehittyy falloksen aihio. Myöhemmin sen kasvu lakkaa ja eläin syntyy ilman ilman penistä.

Tutkijoiden mukaan näyttää siltä, että kaikkien vesikalvollisten viimeisellä yhteisellä esi-isällä on ollut erektioon nouseva penis. Nykyisestä monimuotoisuudestaan huolimatta erilaiset siittimet eivät siis ole kehittyneet erikseen. Tutkimuksen julkaisi Biology Letters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!