Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taikausko on tappamassa pienen pyöriäisen

Tiede
 
Yumiko Wakisaka / Minden Picture
Vaquita eli kalifornianpyöriäinen on maailman pienin ja uhanalaisin valaseläin. Niitä on enää alle sata.
Vaquita eli kalifornianpyöriäinen on maailman pienin ja uhanalaisin valaseläin. Niitä on enää alle sata. Kuva: Yumiko Wakisaka / Minden Picture

Koko Suomi seuraa, mitä tapahtuu neljälle Särkänniemen delfiinille. Jos kaukana Kalifornianlahdella elävän kalifornianpyöriäisen hyvinvointi olisi aikoinaan kiinnostanut ihmisiä yhtä paljon, se ei olisi katoamassa luonnosta kokonaan.

Alle puolitoistametrinen pyöriäinen on maailman pienin valaseläin, delfiinien lähisukulainen. Sen espanjankielinen nimi vaquita tarkoittaa pientä lehmää. Luonto on meikkaillut pikkupyöriäisen kasvoihin erikoiset mustat silmänympärykset ja huulet.

Laji löydettiin 1958, ja se on nyt nopeasti kuolemassa sukupuuttoon kalastuksen takia.

Kalifornianpyöriäiset elävät hyvin pienellä alueella Kalifornian niemimaan kainalossa. Ne perivät maailman uhanalaisimman merinisäkkään tittelin kiinanjokidelfiiniltä, joka luultavasti on kadonnut maan päältä.

Vaquitoja on luonnossa enää alle sata. Populaatio on jo niin pieni, ettei siitä voi enää pelastaa yksilöitä turvakotiin. Silloin luonnonvarainen kanta voisi romahtaa täysin.

Vaquitankin on lopulta tappanut taikausko. Pyöriäiset kuolevat verkkoihin, kun niiden elinalueelta riistokalastetaan Totoaba macdonaldi -isovelttokalaa. Kiinassa uskotaan sen uimarakon lisäävän hedelmällisyyttä ja yhdestä rakosta voidaan Aasiassa maksaa 10 000 dollaria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!