Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelottava valoilmiö johtui meteoriitista

Tiede
 
Helsingin Sanomat

1965 lokakuussa. Lukuisista valopalloista ja sikaarin muotoisista esineistä muodostuva silminnäkijöiden kuvauksen mukaan pelottava valoilmiö nähtiin perjantaina eri puolilla Suomea. Ilmoituksia ilmiöstä saatiin myös mm. Ruotsista, Tanskasta ja Saksasta. Fil. tri Reino Tuokko selittää seuraavassa ilmiön syyn.

Valoilmiö johtui meteoriitin tai tekokuun tai sen kantoraketin tuhoutumisesta. Meteoriitteja esiintyy näihin aioihin tavallista runsaammin. Maapallo on juuri läpäissyt Orionidien parven ja kohtaa nyt matkallaan avaruuden halki Taurideja, siis Härän tähtikuvion suunnasta ilmakehään törmääviä meteoriitteja. Lokakuun 29. pnä klo 20 oli Härkä etelän puolessa, mistä suunnasta meteoriittien pitäisi siis saapua.

Nähty loistava kappale lensi Länsi-Saksan, Ruotsin ja Suomen yli, seinäjokelaisten kuvauksen mukaan lännestä itään. Kuopiossa loistava kappale taas näytti lentävän etelästä pohjoiseen. Maantieteellisten paikkojen perusteella näyttää siltä, että suunta ehkä sopisi Tauridiparveen kuuluvaan meteoriittiin, jonka rataa maapallon vetovoima olisi muuttanut.

Sadan kilometrin korkeudessa kiitävä kappale voi näkyä yli tuhannen kilometrin säteellä. Raskas meteoriitti jättää loistavan pyrstön ja vielä meteoriitin sammuttua tai hajottua säilyy loistava vana muutaman sekunnin. Irtautuvat sirut synnyttävät tulikipinöitä.

Loiste johtuu ilmakehään suurella nopeudella törmäävän kappaleen liike-energian muuttumisesta ilman vastuksen vuoksi lämmöksi. Meteoriitin usein moniin kymmeniin kilometreihin sekunnissa kohoavan nopeuden vuoksi vapautuu lämpöä sama määrä kuin monikymmenkertaisen hiilimäärän palaessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!