Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpa geenitesti palasi myyntiin – testi selvittää sairauksia mutta kertoo myös korvavaikusta ja kofeiinista

Tiede
 
Tea Karvinen
Testillä voi selvittää myös hauskoja yksityiskohtia, kuten sen, miten kofeiini hajoaa omassa elimistössä.
Testillä voi selvittää myös hauskoja yksityiskohtia, kuten sen, miten kofeiini hajoaa omassa elimistössä. Kuva: Tea Karvinen

Kalifornialainen 23andMe-niminen yritys myy jälleen halpoja geenitestejä. Sellaisen voi ostaa 169 euron hinnalla verkosta myös EU:n alueella, kunhan lähettää sylkinäytteensä rapakon taa.

Aiemmin yhtiö kauppasi laajaa testipakettia, mutta vuonna 2013 Yhdysvaltain ruoka- ja lääkevirasto FDA kielsi sitä tarjoamasta asiakkaiden terveydentilaan ja tautiriskeihin liittyvää tietoa.

BBC:n mukaan toimitusjohtaja Anne Wojcicki kertoi hiljattain tiedonannossaan, että firma on työskennellyt viranomaisten kanssa melkein kaksi vuotta, jotta saataisiin aikaan säännöt suoraan kuluttajille suunnatuille geenitesteille.

Ennen kieltoa testin tilaajalle tuli riskiarvio 254 taudista tai oireesta. Hänelle tarjottiin myös tietoja omasta sukuhistoriastaan ja harmittomista perinnöllisistä taipumuksistaan, kuten hymykuopista, hiusten kiharuudesta ja siitä, maistaako karvaan.

Nyt yritys saa selvittää, kantaako asiakas yhtä tai useampaa 36 sairaudesta, joissa viallinen geeni on perittävä molemmilta vanhemmilta. Yhtiötä on kielletty määrittämästä sitä, kuinka suuri riski tautien puhkeamiseen on.

Hauskoja yksityiskohtia on yhä lupa selvittää. Jos haluat tietää, millaista korvavahasi on koostumukseltaan ja miten kofeiini hajoaa elimistössäsi, siitä vaan tilaamaan testipaketti! Yli miljoona muutakin uteliasta on jo tehnyt sen.

Asiantuntijat ovat arvostelleet testejä monesta syystä. Joku saattaa lähettää sylkinäytteensä, koska on kiinnostunut tietystä sairaudesta – mutta saakin masentavaa tietoa jostain muusta, johon ei ollut valmistautunut.

Lisäksi käytännön hyöty saattaa jäädä vähäiseksi.

Testissä ei selvitetä koko perimän emäsjärjestystä, vaan joukko yksittäisten pistemutaatioiden aikaansaamia geenimuunnelmia, joiden tiedetään esiintyvän väestössä. Tällaisia eroja analysoimalla voidaan todella saada tietoa monista perinnöllisistä ominaisuuksista, jopa siitä, onko ihmisellä muita suurempi mahdollisuus sairastua Alzheimerin tautiin.

Alzheimerin taudin riskiä 23andMe-yrityksen testi ei kuitenkaan mittaa. Pakettiin ei myöskään kuulu muita tavallisia sairauksia, kuten astmaa tai syöpiä. Sen sijaan se sisältää vaikkapa sirppisoluanemian, kystisen fibroosin ja Sallan taudin, jotka kaikki ovat Suomessa harvinaisia. Esimerkiksi suomalaiseen tautiperintöön kuuluva Sallan tauti on todettu vain hieman yli sadalla ihmisellä pohjoisessa Lapissa.

Useimpien yleisten, osittain perinnöllisten sairauksien syntyyn vaikuttavat monet geenialueet. Niitä on vaikea löytää ja luotettavasti todistaa osasyyllisiksi.

Myös yrityksen tietosuojan pitävyyttä on epäilty. 23andMe ilmoittaa, että yksi sen tavoitteista on väestötason lääketieteellisen tutkimuksen edistäminen. Se säilyttää keräämiään sekvenssejä ja voi välittää nimetöntä genomitietoa kolmansille osapuolille.

Kymmenen viime vuoden aikana yritys on oman ilmoituksensa mukaan saanut Yhdysvaltain viranomaisilta neljä pyyntöä viiden asiakkaansa geenitiedoista, mutta ei ole luovuttanut niitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!