Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainväliseltä avaruusasemalta löydettiin yllättäviä bakteereja

Tiede
 
ISS
Tutkijat löysivät ISS-avaruusasemalta bakteereja, joita siellä ei tiedetty olevan.
Tutkijat löysivät ISS-avaruusasemalta bakteereja, joita siellä ei tiedetty olevan. Kuva: ISS

Astronautit eivät ole kansainvälisellä avaruusasemalla (ISS) yksin. Asia selvisi, kun avaruusaseman bakteerikantaa ryhdyttiin tutkimaan uudella näkökulmalla dna-tekniikkaa hyödyntäen.

ISS-aseman ahtaista asuintiloista löydettiin tauteja aiheuttavia bakteereja, joita siellä ei aiemmin ole tiedetty olleen.

Tutkija Kasthuri Venkateswaran mukaan löydetyt bakteerit ovat luonteeltaan tauteja tartuttavia, jos vain saavat siihen mahdollisuuden. Se tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että Maan pinnalla bakteerit ovat harmittomia, mutta avaruuden ääriolosuhteissa ne saattavat käyttäytyä toisin.

Tutkijat eivät pystyneet DNA-testien avulla selvittämään, voiko bakteerit aiheuttaa terveysvaaran astronauteille. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet kuitenkin, että painottomuus saattaa muuttaa bakteerien käyttäytymistä.

Tällä hetkellä yhdysvaltalaisastronautit viettävät avaruusasemalla korkeintaan puoli vuotta kerrallaan. Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan tähtäimessä on kuitenkin matka Marsiin, mikä saattaa toteutuessaan kestää jopa kaksi vuotta. Nasa haluaa varmistaa, etteivät astronautit altistu pidemmällä matkallakaan millekään haitalliselle.

Tutkijoiden mukaan varotoimena on tärkeää selvittää, miten nyt löydetyt bakteerit ovat päätyneet avaruusasemalle. Yksi löydetyistä bakteereista esimerkiksi aiheuttaa hengitystietulehduksia ja toinen aknea.

”Ihmiset ovat hyviä katalyytteja”, Venkateswaran sanoi CNN:lle.

Tutkijoiden mukaan on todennäköisintä, että bakteerit ovat tulleet avaruusasemalle ihmisten mukana. Ihmiset kun toimivat luonnostaan kymmenien miljardien pääasiassa harmittomien bakteerien isäntinä. Bakteerit ovat tuskin avaruusasemallakaan uusia tulokkaita, mutta ne havaittiin nyt ensimmäistä kertaa.

Avaruusbakteeritutkimuksesta on kerrottu tieteellisessä Journal Microbiome -julkaisussa.

ISS
Tutkijat löysivät ISS-avaruusasemalta bakteereja, joita siellä ei tiedetty olevan.
Tutkijat löysivät ISS-avaruusasemalta bakteereja, joita siellä ei tiedetty olevan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!