Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luontaistuotteita popsitaan liian huolettomasti – kasvi mieluiten myrkyttäisi sinut

Tiede
 
Susanne Björkholm
Kirjoittaja on tiedetoimittaja.

Kasvissyönti on ihan fiksua. Se vähentää kokemaan kykenevien elämänmuotojen kärsimyksiä. Eläinten syömättä jättäminen on myös ekologisesti järkevää ja yltäkylläisyydessä eläville ihmisille terveellisempää kuin lihan syöminen.

Vegetaristit kuvittelevat kuitenkin helposti, että kaikki vihreä on terveellistä. He suosivat kasvipohjaisia luontaistuotteita usein yhtä innokkaasti kuin vastustavat lääketeollisuuden ”kemiallisia” valmisteita. Se usko on perusteeton. Kasvit eivät halua tulla syödyiksi. Ne ovat evoluution saatossa kehitelleet laajan arsenaalin kemiallisia aseita, joiden ainoa tarkoitus on pitää ahneet elukat loitolla joko sairastuttamalla tai peräti tappamalla ne.

Hedelmät ovat poikkeus. Niitä kasvit tuottavat saadakseen eläimet levittämään siemeniä. Siksi ne ovat kypsinä viettelevän makeita. Mutta eivät kasvit niitäkään meidän iloksemme terveelliseksi tee. Antioksidantit suojaavat kasveja yhteyttämisessä syntyviltä happiradikaaleilta ja kuitu pitää ne koossa. Viljelykasvit taas ovat myrkyttömiä vuosituhansien jalostuksen takia.

Lääkkeet tappavat ohjeiden mukaan syötynäkin tuhansia kertoja enemmän ihmisiä kuin luontaistuotteet, joten mitä tästä metelöimään? Ongelma liittyy mielikuviin. Lääkkeiden vaarallisuus alkaa olla niin hyvin tiedossa, että niitä kukaan tuskin huvikseen syö. Luontaistuotteita sen sijaan popsitaan pelottavan huolettomasti.

Satakunta naista päätyi 1990-luvulla jonottamaan uutta munuaista syötyään kiinalaista yrttivalmistetta belgialaisella laihdutusklinikalla. Valmistetta on käytetty tuhansia vuosia, ja epäilemättä sitä yhä myydään maailmalla ja netin syövereissä.

Tapaus tuli esiin ja syy myrkytyksiin selvisi vain siksi, että naiset olivat samassa paikassa suunnilleen samaan aikaan. Kun miljoonat ihmiset syövät luontaistuotteita omissa kodeissaan ja sairastuvat, syy harvoin paljastuu.

Munuaisten lisäksi maksa ottaa joskus turpiin kasvipohjaisilta luontaistuotteilta. Maksan yksi päätehtävä on käsitellä kasvien tuottamat myrkyt, mutta luontaistuotteista niitä voi saada niin suuria määriä, ettei edes tuo ihme-elin jaksa suojella kantajaansa.

Koska luontaistuotteita ei juuri valvota, ne voivat sisältää mitä tahansa raskasmetalleista pelkkään vehnäjauhoon. Kerta toisensa jälkeen niistä on pistokokeissa havaittu ”vaikuttavaa” ainetta joko ei yhtään tai paljon yli sen, mitä voi pitää turvallisena.

Tämä ei edes edellytä pahantahtoisuutta tuottajalta – kasvit vain eivät ole koostumukseltaan tasalaatuisia eri aikoina ja eri paikoissa. Tädillinen neuvoni on: syö kasviksesi, mutta älä purkista.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!