Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääke nimeltä metsä – Sipoossa kokeillaan, hyötyvätkö diabeetikot ja masentuneet luontoretkistä

Tiede
 
Tällaista on metsäretkellä, jonka lääkäri määräsi
Tällaista on metsäretkellä, jonka lääkäri määräsi
Sipoon avoterveydenhuolto vie potilaita luontoon. Terveellinen koktaili syntyy liikunnasta sekä luonnon ja ryhmän hyvää tekevistä vaikutuksista. Kuvaus: Ville Männikkö Haastattelut: Arja Kivipelto
Tästä on kyse

Metsä parantaa

 Sipoon terveydenhuolto tarjoaa luontoa hoidoksi tämän syksyn kestävässä kokeilussa.

 Luonnossa liikkuminen laskee tutkimusten mukaan verenpainetta, sykettä ja lihasjännitystä.

 Sen on myös todettu vähentävän stressihormoni kortisolia ja lisäävän valkosoluja.

Yhdeksän ulkoilijaa seisoo pitkospuilla Sipoon Pilvijärvellä. Kun lempeä lokakuinen päivä kääntyy kohti iltaa, maisema kylpee keltaisessa valossa.

Biologi Adela Pajunen astuu joukon eteen ja neuvoo hengittämään rauhallisesti sisään suota, ulos jännityksiä, kolotuksia, murheita.

Kyse on kunnallisesta terveydenhoidosta. Sipoon avoterveydenhuolto tarjosi tänä syksynä diabetesta ja lievää masennusta sairastaville potilailleen mahdollisuutta osallistua ohjatuille retkille. Kunta lähti mukaan maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaan Terveysmetsä-hankkeeseen.

Tarkoitus on patikoida pari tuntia kerrallaan kahdeksassa luontokohteessa, tehdä helppoja harjoituksia ja lopuksi selvittää, kokivatko osallistujat hyötyneensä. Verensokeria ja masennuksen syvyyttä myös mitataan, vaikkei kyse olekaan tiukkojen vaatimusten mukaisesta lääketieteellisestä tutkimuksesta.

On meneillään ryhmän kolmas retki, tähänastista vaativin. Pilvijärven kierroksella täytyy kivuta ylös alas korkeita kallioita. Kaikki selviävät, tosin moni puuskuttaa. Joku nojaa välillä puuhun.

Yksi nousuista on hurja. Vierestä putoaa veteen kivinen seinä, edestä nousee julman jyrkkiä metrejä. Ensimmäinen kömpii huipulle ja virittää köyden, jonka avulla halukkaat kiskovat itsensä perille. Mikä hevoskuuri heikkokuntoisille!

”Näin syksyllä kannattaa muistaa motto: hengästyminen herpaannuttaa pimeyden nyrkin. Se helpottaa kaamosoireita siinä missä kirkasvalokin”, sanoo maantieteilijä Marko Leppänen.

Hän ja Pajunen ovat Terveysmetsä-hankkeen isä ja äiti. Heidän Luonnontie-yrityksensä suunnitteli Sipoon-retket yhdessä kunnan johtavan lääkärin Anders Mickosin kanssa. Lisäksi taustalla on työryhmä, johon kuuluu muun muassa professori Liisa Tyrväinen Luonnonvarakeskuksesta.

2000-luvulla luonnon terveysvaikutuksia on tutkittu runsaasti etenkin Japanissa ja Suomessa.

Tulosten perusteella tällaisen reippailun pitäisi antaa paljon. Luonnossa liikkumisen on osoitettu muun muassa alentavan verenpainetta, sykettä ja lihasjännitystä.

Sen on myös todettu vähentävän stressihormoni kortisolia ja lisäävän valkosoluja, jotka parantavat vastustuskykyä. Lisäksi viherympäristö aktivoi parasympaattista hermostoa ja edistää monia elintoimintoja. Ärtymys ja levottomuus vähenevät, yhteisöllisyys ja jopa anteliaisuus lisääntyvät.

Viheraltistus laskee verenpainetta jo parinkymmenen minuutin jälkeen. Kunnon retken hyvät seuraukset kestävät päiviä.

”Sipoossa valittiin kokeiluun diabeetikot, koska he tarvitsevat liikuntaa ja kärsivät usein verenpaineesta, sydänvaivoista ja stressistä. Ryhmä auttaa heitä lähtemään ulos”, sanoo Mickos.

Masentuneet pääsivät mukaan siksi, että liikunnasta tiedetään olevan heillekin hyötyä. Luonto lievittää ahdistusta ja stressiä. Ryhmässä liikkuminen voi myös ehkäistä masennukseen liittyvää taipumusta eristäytymiseen.

Retket ovat rasittavia, mutta vielä tärkeämpää on, että ne ovat innostavia. Fyysinen suoritus tulee siinä sivussa, sanoo Sipoon avoterveydenhuollon ylilääkäri Anna Peitola.

Tämä on todistettu tutkimuksissakin. Ruumiillinen ponnistelu ei tunnu luonnon helmassa yhtä raskaalta kuin sisätiloissa. Jos ihminen itse valitsee kävelyvauhtinsa, hän painelee ulkona nopeammin kuin hallissa – mutta kokee väsyvänsä vähemmän.

Sitä paitsi luonnossa tauot tekevät ihmeitä.

Raskaan nousun jälkeen seitsemän joutsenta lentää läheltä ohi ja katoaa taivaalle. Hämärtää. Ilma on selvästi viilentynyt. Kuin tilauksesta jostain leijailee kahvin tuoksua.

Se tulee Leppäsen perustamasta leiristä, jossa käpykeitin on hetkessä kuumentanut veden. Irlantilaisten kalastajien yli sata vuotta sitten kehittämässä laitteessa voi polttaa mitä tahansa pientä palavaa.

ylilääkäri Peitola on osallistunut parille retkelle vapaaehtoisesti ja puhtaasta uteliaisuudesta. Hän on ollut tavallaan salamatkustaja, koska ei ole kertonut muille ammattiaan.

”Kokemukset ovat olleet kohottavia, voimaannuttavia. Ryhmä on oikeasti sellainen, että siihen mahtuu erilaisia ihmisiä.”

Voi kysyä, miksi yhteiskunnan pitäisi järjestää joukoille metsäretkiä, kun jokainen suomalainen pääsee pusikoihin itsekin.

”Moni sipoolainen on sanonut, ettei tule lähteneeksi luontoon, vaikka sitä kyllä kunnassa riittää. Arki vie työpaikalta lastentarhaan ja sitten harrastuksiin”, Peitola vastaa.

”Kuitenkin vaikkapa unirytmin kannalta olisi tärkeää olla ulkona päiväsaikaan. Meidän täytyy opetella tällaisia ikivanhoja perusasioita uudestaan.”

Työssäkäyvä ei helposti pääse edes puistoon kesken päivän. Peitola antaa vinkin: hän itse toteutti viime vuonna kehityskeskustelut kävelyinä.

Yksi yhteisten retkien tuomasta lisäarvosta tulee paikkoihin liittyvistä tarinoista. Pilvijärven kierroksella Leppänen kertoo, miten sata vuotta sitten täällä Sipoossa sijoitettiin metsätöihin satapäin Mantšurian vankiloista haalittuja kiinalaisia.

He rehkivät ”majavatyylillä” eli siten, että muutama mies hakkasi samaa puuta. Oli arvoitus, minne päin runko mäjähti.

Veikko Lindell kuuntelee kertomusta ja myhähtelee. Hän marssii metsässä helpon näköisesti, vaikka sairastaa diabeteksen lisäksi imusolmukesyöpää, ja polvessakin on nivelrikko.

”En yhtään epäile, etteikö tämä jotain vaikuttaisi. Pelkkä metsän tuoksu rauhoittaa”, hän sanoo.

Korkeimmalla kalliolla Leppänen kehottaa kuvittelemaan menneisyyttä: ”Runsaat kymmenentuhatta vuotta sitten tässä meidän päällämme lepäsi sata kerrostalollista jäätä. Kun jäätikkö vetäytyi, paljastui sen puhtaaksi kaapima kallioperän ruhje. Paikalle syntyi aikanaan kaunis pitkulainen järvi”, Leppänen jutustelee.

Kun tuota miettii, asiat asettuvat mittasuhteisiinsa.

Korjaus 3.11.2015: Maanantaina 2. marraskuuta Tiede-sivun jutusta puuttui kirjoittajan nimi. Terveysretkestä Sipoon Pilvijärvellä kirjoitti Arja Kivipelto.

VILLE MÄNNIKKÖ
Adela Pajunen ohjaa rentoutusharjoitusta. Käpykeittimestä leijaileva savu paljastaa, että kohta on kahvitauon aika.
Adela Pajunen ohjaa rentoutusharjoitusta. Käpykeittimestä leijaileva savu paljastaa, että kohta on kahvitauon aika.
Ville Männikkö
Pilvijärven kierros alkaa alavasta maastosta. Loppumatka kulkee ylös alas kallioita.
Pilvijärven kierros alkaa alavasta maastosta. Loppumatka kulkee ylös alas kallioita.
Ville Männikkö
Veikko Lindell nauttii metsän tuoksusta.
Veikko Lindell nauttii metsän tuoksusta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!