Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijoiden löytö: Kala hakeutuu kuivalle maalle vilvoitellakseen

Tiede
 
Scott Taylor / Wikimedia Commons
Mangrovekalalle tulee tukala olo, jos vesi lämpenee liikaa.
Mangrovekalalle tulee tukala olo, jos vesi lämpenee liikaa. Kuva: Scott Taylor / Wikimedia Commons

Kun ihmiset haluavat vilvoitella, he hyppäävät veteen, mutta pienen trooppisen mangrovekalan on havaittu hyppäävän vilvoittelemaan maalle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun minkään kalan on havaittu hakeutuvan maalle jäähdyttääkseen itseään.

Mangrovesoilla vesi voi kuumentua niin, että kalat kuolevat tai saavat neurologisia vaurioita. Kalan trooppisella esiintymisalueella tosin myös ilman lämpötila ja kosteus voivat nousta hyvin korkeiksi. Onko siis mitään hyötyä hypätä vedestä ilmaan?

Kanadalaisen Guelphin yliopiston tutkijat veivät mangrovekaloja, Kryptolebias marmoratus, laboratorioon ja lämmittivät niiden uimavettä vähitellen. Lämpötilan saavutettua 36 astetta kalat kävivät levottomiksi ja 38 asteessa ne alkoivat hyppiä maalle. Kun tutkijat kuvasivat maalle nousseita kaloja lämpökameralla, he havaitsivat, että kalat jäähtyivät 30 sekunnissa lähelle uuden ympäristön lämpötilaa, vaikka ilmankosteus olisi korkea. Minuutissa ne olivat viileämpiä kuin ympäristönsä, mitä ilmiötä tutkijat eivät osaa tyhjentävästi selittää.

Samaisen mangrovekalan tiedetään hyppäävän maalle, jos vesi muuttuu liian happamaksi tai jos veden hiilidioksidipitoisuus nousee kovin korkeaksi.

Tutkimuksen julkaisi Biology Letters.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!