Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: D-vitamiinilisä parantaa urheilusuoritusta jo parissa viikossa

Tiede
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pimeään vuodenaikaan moni suomalainen syö d-vitamiinia purkista.
Pimeään vuodenaikaan moni suomalainen syö d-vitamiinia purkista. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

D-vitamiinilla on elimistössämme lukuisia tehtäviä. Kehomme muuntaa sen aktiiviseen muotoon, eli kalsitrioliksi. Silloin tämä vitamiini sekä hormonin esiaste säätelee muun muassa kalsiumin imeytymistä suolistossa ja varmistaa luidemme lujuutta.

Lisäksi d-vitamiini ehkäisee stressihormoni kortisolin valmistamiseen tarvittavan 11-βHSD1-entsyymin toimintaa. Suuret määrät kortisolia taas voivat nostaa verenpainetta. Koska d-vitamiini saattaa vähentää veressä kiertävän kortisolin määrää, se voisi teoriassa parantaa urheilusuoritusta ja vähentää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, arvelivat Edinburghissa sijaitsevan Kuningatar Margaretin yliopiston tutkijat.

He antoivat 13 terveelle aikuiselle 50 mikrogrammaa d-vitamiinia tai lumelääkettä päivässä kahden viikon ajan. Annos ylittää vitamiinisuosituksen selkeästi, sillä pohjoismainen suositus talviajan päiväannokseksi on kymmenen mikrogrammaa. Sopivasta määrästä on tosin viime vuosina kiistelty.

Suomalaiset saavat kesällä d-vitamiinia suositusten mukaan kylliksi, jos oleskelevat keskipäivällä ulkona pari kertaa viikossa vartista puoleen tuntiin. Auringon uvb-säteilyn ansiosta ihossa muodostuu d 3 -vitamiinia. Muita lähteitä ovat rasvainen kala ja munat sekä d-vitaminoidut maitotuotteet sekä rasvat. Pelkästä ruuasta on kuitenkin vaikea saada tarpeeksi d-vitamiinia.

Suppeasta kokeesta tuli lupaavia tuloksia:

D-vitamiinia saaneiden verenpaine oli alempi kuin lumetta nauttineilla. Lisäksi heidän virtsastaan mitattiin vähemmän kortisolia. Urheilusuorituskin parani, sillä d-vitamiinilla terästetyt koehenkilöt pyöräilivät 6,5 kilometriä 20 minuutissa.

Ennen ennen koetta he olivat pystyneet polkemaan vain viisi kilometriä samassa ajassa. Heissä näkyi ylipäätään vähemmän fyysisen rasituksen merkkejä, vaikka pyöräilymatka oli kolmanneksen pitempi kuin mihin he kykenivät ennen koetta.

Seuraavaksi Raquel Revuelta Iniesta ja hänen työtoverinsa aikovat tehdä pitempään kestäviä kokeita isommalla joukolla. He ottavat mukaan sekä tavallisia terveitä aikuisia että urheilijoita, kuten pyöräilijöitä ja pitkän matkan juoksijoita.

Ryhmä esitteli alustavia tuloksia Endokrinologian seuran vuosikokouksessa Edinburghissa. Asiasta kertoi tiedesivusto Eurek Alert.

Oikaisu 3.11. kello 17.45: Koehenkilöiden määrä kolme korjattu 13:ksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!