Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhat sanaa vedelle ja täille – kielitieteilijä kokosi yhteen Uuden-Guinean kielet

Tiede
 
Vladimir Lysenko / Wikimedia Commons
Uuden-Guinean kielistä löytyy ainakin tuhat vettä merkitsevää sanaa.
Uuden-Guinean kielistä löytyy ainakin tuhat vettä merkitsevää sanaa. Kuva: Vladimir Lysenko / Wikimedia Commons

Uuden-Guinean saarella vallitsee varsinainen kielten sekamelska, runsaat 900 kieltä. Euroopassa puhutaan vain muutamia satoja kieliä.

Tutkijat eivät kuitenkaan ole perehtyneet kuin murto-osaan Uuden-Guinean kielistä. Harvan kielioppia tunnetaan edes pinnallisesti. Lisäksi kaikki tieto on ollut levällään sekalaisissa painotuotteissa – jos sitä edes on julkaistu.

Kielitieteilijä Simon Greenhill Australian kansallisesta yliopistosta Canberrasta on nyt kerännyt maailman toiseksi suurimmalta saarelta satojatuhansia sanoja eri kielistä. Hän etsi niitä julkaistuista tutkimuksista, kirjoista, lehtikirjoituksista ja varhaisten eurooppalaisten tutkimusmatkailijoiden muistiinpanoista. Hän on siirtänyt ne tietokantaan, jonka nimi on TransNewGuinea.org.

Sivustolta paljastuu, että 768 000 neliökilometrin eli suunnilleen Texasin osavaltion kokoiselta saarelta löytyy yli tuhat vettä tarkoittavaa sanaa. Sama määrä nimityksiä on täille.

Tietokantaa päivitetään jatkuvasti. Jo nyt se sisältää sanaluetteloita 588 kielestä ja 266 murteesta. Hyvin edustettuna on etenkin trans-uusiguinelainen kielikunta, johon arvioidaan kuuluvan 480 kieltä.

Vain kaksi kielikuntaa on sitä suurempia. Nigeriläis-kongolaisia kieliä on 1 538. Toiseksi isoimpaan, laajalle alueelle Afrikkaan, Kaakkois-Aasiaan sekä Oseaniaan levittäytyneeseen austronesialaiseen kielikuntaan kuuluu 1 256 kieltä.

Kolmikon jälkeen tulevat 456 sinotiibetiläisen ja 444 indoeurooppalaisen kielen kunnat.

Uuden Guinean kieliä esittelevältä sivustolta löytyy interaktiivinen kartta, josta selviää, missä kolkassa mitäkin kieltä puhutaan. Greenhill itse käyttää karttaa yrittäessään hahmottaa kielten sukulaisuuksia. Kielten väliset suhteet ovat yksi parhaista työkaluista tutkia ihmisen esihistoriaa ja jäljittää kansojen liikkeitä.

Nykyisen arvellaan, että trans-uusiguinealaisten kielten alkukoti sijaitsisi Papua-Uuden Guinean vuoristoissa, ja niiden synty ajoittunee noin 8 000 vuoden taakse. Kovin vankkoja todisteita näkemykselle ei kuitenkaan ole.

Greenhill toivoo, että tutkijat tekisivät aineiston avulla vertailevia ja historiallisia analyyseja. Silloin ehkä selviäisi, miten Uuden Guinean kansat asuttivat eri alueita ja levittivät kulttuuriaan. Sitäkään ei vielä tiedetä, miksi kieliä on niin paljon.

Tietokannasta kertovan artikkelin julkaisi Plos One.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!