Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten roolileikit eivät ole vain nettiajan trendi

Tiede
 

Nuorten identiteettikokeilut eivät ole pelkkä nettiajan trendi, sanoo psykologian professori Jari-Erik Nurmi Jyväskylän yliopistosta.

”Identiteetillä leikkimistä on ollut maailman sivu. Samasta asiasta on kyse, kun nuori pukee päälleen hileasun tai metallimusiikkiin liittyvät mustat vaatteet. Siinä etsitään itseä.”

Ikävuodet kymmenestä kuuteentoista ovat keskeisiä identiteetin rakentamisessa. Nuori kysyy, kuka minä olen, mihin kuulun ja mitä tulen tekemään.

Kehityspsykologian klassikon Erik Eriksonin psykososiaalisen kehityksen teorian mukaan nuori rakentaa identiteettiä suhteessa toisiin ihmisiin, maailmaan, koulutukseen ja ammattiin.

Hän käy niissä läpi kaksi vaihetta: etsintä- ja sitoutumisvaiheen. Ensin tutkitaan vaihtoehtoja. Kun sopiva löytyy, siihen sitoudutaan ja se otetaan osaksi omaa identiteettiä.

Verkossa etsintään on paljon mahdollisuuksia, etenkin ihmissuhteissa. Netissä voi kokeilla rooleja, jotka muuten eivät luonnistuisi. Se voi olla hyvästäkin, Nurmi uskoo.

”Mutta jos jää etsintävaiheeseen jollakin alueella, ei voi tehdä tärkeitä elämää koskevia ratkaisuja. Se voi näkyä esimerkiksi koulupudokkuutena tai yksinäisyytenä myöhemmässä elämässä.”

Ongelmallisinta netin nimettömyydessä ovat Nurmen mielestä hyväksikäyttäjät, nuorina tyttöinä tai poikina esiintyvät aikuiset.

Keipinkin tutkimuksen mukaan heidän uhrejaan ovat usein epävarmat, hyväksyntää hakevat nuoret. Tutkimusaineiston perusteella nuoret tuntuvat olevan riskeistä hyvin perillä, uusia tapauksia tulee silti jatkuvasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!