Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun koulussa ei ole kavereita, suosiota tavoitellaan netissä – vaikka valeprofiililla

Tiede
 
Kimmo Taskinen / HS Colourbox
Kuva: Kimmo Taskinen / HS Colourbox

Sinillä oli ollut taas turhauttava koulupäivä. Tuntui kuin kukaan ei olisi edes huomannut häntä, eivät edes harvat kaverit. Facebookissakin seinä oli tyhjä, vaikka hänellä oli syntymäpäivä.

Hän kirjautui ulos ja takaisin sisään – tällä kertaa uudella nimellä.

Näin astui sosiaaliseen mediaan Enni Heinola, jolle Sini nappasi profiilikuvan Googlen kuvahausta. Syntymäpäivä Ennillä oli kuukauden päästä.

Seuraavaksi Sini alkoi lähettää Ennin nimissä kaveripyyntöjä koulun suosituimmille tyypeille. Vaikka kyseessä oli keksitty tyttö, kaikki suostuivat kaveripyyntöihin. Nopeasti Ennillä oli kaverinaan liki 50 koulun suosituinta nuorta.

”Ensimmäistä kertaa elämässäni minulla oli enemmän kuin yksi ihminen chatissa samaan aikaan!” Sini iloitsi.

Neljätoistavuotiaan Sinin (nimi muutettu) tarina on yksi 258 kirjoitelmasta, jotka tutkijatohtori Teo Keipi Turun yliopistosta keräsi nuorten anonyymejä nettikokemuksia käsittelevää väitöskirjaansa varten.

Helsinkiläisen yläkoulun oppilaat kertovat Keipin pyytämissä tarinoissa tilanteesta, jossa anonyymiys on vaikuttanut tai voisi vaikuttaa omanikäisen nuoren käyttäytymiseen tai kohteluun netissä.

Sinin tarinakin voi olla tarua tai totta – aivan kuten joku verkon keskustelupalstalta luettu kommentti.

”En halunnut antaa nuorille mitään vastauskaavaa etukäteen. He saivat kertoa nimettömästi mitä haluavat, ja minä lähdin etenemään siitä”, Keipi kertoo.

”Jos nuoret olisivat vastanneet, että anonyymiydellä ei ole merkitystä, olisi pitänyt keksiä uusi väikkärin aihe.”

Näin ei käynyt. Nuorilla oli nimettömyydestä paljon sanottavaa. Kirjoituksen palautti 85 prosenttia läsnä olleista oppilaista.

Esimerkkitarina ei ollut mitenkään poikkeuksellinen. Moni muukin kirjoitti pyrkimyksistä olla suosittu, edes netissä. Nimettömyys kannusti ilmaisemaan itseään tavallista rohkeammin.

”Paluu arkeen on usein raju”, Keipi sanoo.

Sinille se koitti, kun uudet Facebook-kaverit halusivat tavata. Hän poisti profiilin, Enni Heinola lakkasi olemasta.

Netti voi toimia monelle yksinäiselle, kiusatulle tai muuten vaikeuksissa olevalle nuorelle pakopaikkana, mutta ongelmat seuraavat tutkimusten mukaan usein perässä.

Nettiin pakeneminen kasvattaa pitkällä aikavälillä yksinäisyyden ja eristyneisyyden riskiä. Samat nuoret saavat muita ikätovereitaan harvemmin positiivista palautetta myös netissä.

”Toisaalta moni syrjitty kokee terapeuttiseksi päästä nettiin puhumaan muille syrjityille tai leikkimään olevansa joku, jolla ongelmia ei ole”, Keipi toteaa.

”Suurin lääke huonolle itsetunnolle on se, että pääsee osaksi yhteisöä, jonne kokee kelpaavansa.”

Nuoret ovatkin hyvin herkkiä muodostamaan netissä samanmielisiä ryhmiä. Samalla nuori omaksuu helposti ryhmäidentiteetin oman yksilöllisyytensä kustannuksella.

Jos ryhmässä esiinnytään anonyymisti, vaikutus vain voimistuu.

Jotta keskustelukumppanien välille syntyisi luottamus, on osapuolten paljastettava jotakin itsestään. Tämä on olennaista sekä kasvotusten käytävissä että nettikeskusteluissa, mutta netissä tahtia ja itsestään välittyvää kuvaa voi hallita helpommin.

Keipin saamat kertomukset viittasivat siihen, että nuoret eivät välttämättä pane pahakseen, etteivät tiedä nettikaverinsa oikeaa nimeä. Moni koki helpommaksi puhua ihmiselle, jonka todellista henkilöyttä ei tunne – ja toisin päin.

”Etenkin moni tyttö näytti nauttivan valtavasti siitä, että poika osoitti kiinnostusta, vaikkei tiennyt, miltä tyttö näyttää”, Keipi sanoo.

Vilpittömältä tuntuneesta kiinnostuksesta alkanut tuttavuus saa kurjan lopun, kun keskustelukumppani alkaa kysellä esimerkiksi neitsyydestä. Mutta on niitäkin, jotka löytävät sydänystävän.

Nimettömyys ja etenkin kasvottomuus näyttävät toimivan eräänlaisena suurennuslasina ihmisen ajatusmaailmaan, Keipi sanoo. Ilmiö on todettu tutkimuksissa jo 1980-luvulla.

Yhdysvaltalaiset tutkijat huomasivat, että potilaat kertoivat psyykkisistä ja seksuaalisista ongelmistaan paljon vapaammin tietokoneen kautta kuin kasvotusten tai puhelimitse – vaikka he tiesivät, että kirjoitukset lukeva lääkäri tietää, keitä he ovat.

Onko tässä enää edes kyse anonyymiydestä? Keipin mukaan kyllä. Olennaista on se, miten ihminen tilanteen kokee. Tietokoneen tai kännykän ruutu saattaa tuoda kasvottomuuden tunnun, vaikka henkilöyttä ei salaisikaan.

”Anonyymiys nettimaailmassa on moniulotteisempi ilmiö kuin on oletettu.”

Kirjoituksista kävi ilmi, että kun nuoret itse leikittelivät identiteeteillä, he kokivat sen usein myönteisesti.

”Mutta jos he olivat niitä, jotka tulivat tavalla tai toisella huijatuksi, se ei tuntunutkaan enää mukavalta.”

Jos anonyymiys herättikin ristiriitaisia tunteita sekä nuorissa että tutkijassa, yhdestä asiasta Keipi oli yksinomaan ilahtunut.

”Oli hurjaa, miten hyvin suomalaiset nuoret osasivat käsitellä näin abstraktia aihetta, jopa kaikkein nuorimmat. Suomen koulut taitavat olla maineensa veroisia”, Yhdysvalloissa syntynyt ja siellä vuoteen 2008 asti asunut Keipi kehuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!