Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auttaako fanien huuto suosikkijoukkuetta? Tutkimuksessa mitattiin jäähallien melua

Tiede
 
Johannes Wiehn
SaiPan kannattajien huuto täytti hallin, kun joukkue otti murskavoiton KooKoosta syyskuussa.
SaiPan kannattajien huuto täytti hallin, kun joukkue otti murskavoiton KooKoosta syyskuussa. Kuva: Johannes Wiehn

Jääkiekko-ottelussa on hauska kiljua suosikkinsa puolesta, mutta vaikuttaako se joukkueen menestykseen? Voiko meteli peräti häiritä pelaajia ja huonontaa suoritusta?

Opiskelija ja tutkimusapulainen Brenna Boyd Nebraska-Lincoln yliopistosta etsi vastausta kysymykseen ja tahtoi samalla oppia lisää akustiikasta.

Hän mittasi viime talvena melutasot neljässä urheilupainotteisen Nebraska-Omahan yliopiston jääkiekkojoukkueen kotipelissä. Koska jäähallissa on kiinteä katto, äänitasot saattavat kasvaa siellä korkeammiksi kuin vaikkapa ulkokentällä pelattavassa jalkapallo-ottelussa.

Peleistä äänekkäimmässä melu ylsi opiskelijoiden katsomossa keskimäärin 95,5 desibeliin, mikä vastaa kallionporauskoneen jyrinää runsaan 15 metrin päästä. Kovimmillaan desibelit kohosivat 132:een. Se kuulostaa korvissa samalta kuin jos suihkumoottori jylisisi reilun 30 metrin etäisyydellä.

Opiskelijoiden osastossa oli tietenkin jatkuvasti pahempi häly kuin muualla. Ei ihme, sillä kyse oli kamppailusta rakasta vihollista, St. Cloudin yliopistoa, vastaan.

Kun Boyd vertasi melutason vaihtelujen ja pelin tapahtumien ajoittumista, hän huomasi, ettei korrelaatio metelin kovuuden ja kotijoukkueen maalien välillä ollut vahva.

”Eniten meteliä oli joulukuun 12:nnen päivän pelissä, jonka me voitimme yhdellä maalilla. Tästä ei kertynyt tarpeeksi tietoa, jotta voisin päätellä, riippuvatko metelin taso ja maalien määrä toisistaan”, Boyd sanoo Amerikan akustisen seuran tiedotteen mukaan. Hän esitteli tutkimuksensa marraskuun alussa järjestön kokouksessa Floridassa.

Pelien jälkeen kotijoukkueen pelaajat vastasivat kyselyyn. He kuvasivat huutoa oli äänekkääksi mutta ei häiritseväksi: noin 70-prosenttiseksi asteikolla hiljaisesta kovaääniseen. Melu ei estänyt heitä kommunikoimasta joukkuetovereidensa tai valmentajan kanssa pelin aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!