Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jutta pääsi eläkkeelle – koe-eläiminä käytettyjä koiria vapautetaan koteihin lemmikeiksi

Tiede
 
Koe-eläimenä työskennellyt Jutta pääsi eläkkeelle
Koe-eläimenä työskennellyt Jutta pääsi eläkkeelle
Helsingin yliopisto kotiuttaa tutkimuksissa käytettyjä beagleja ensimmäistä kertaa. Jutta muutti maaliskuussa Mari Rusasen luo, ja pääsee nyt valloittamaan Sipoon metsäpolkuja. Entinen koe-eläin oppii kotikoiran tavoille Kajsa-beaglen ja lapinkoira Leevin avustuksella. Toimittaja: Virve Rissanen HS, kuvaus ja editointi: Ville Männikkö
Fakta

Suurin osa koe-eläimistä on jyrsijöitä

 Suomessa käytettiin vuonna 2014 yhteensä 145 542 koe-eläintä elävillä eläimillä tehtäviin testeihin.

 Suurin osa koe-eläimistä on hiiriä.

 Seuraavaksi eniten käytetään rottia ja muita jyrsijöitä, koiria, lampaita, lintuja ja kaloja.

 Koiria oli vuonna 2014 käytössä 36.

 

Lähde: Eläinkoelautakunta ELLA

Jutta nuuhkii kosteita lehtiä metsälenkillä Sipoossa. Se opettelee tavallista koiran elämää tehtyään kahdeksan vuoden uran koe-eläimenä.

Helsingin yliopiston koe-eläinkeskuksessa Jutta eli kennelinomaisissa oloissa ja osallistui muun muassa koirien nukutusaineiden testaamiseen.

Miten sen jälkeen mahtaa sujua sopeutuminen lemmikin rooliin?

Sitä pohdittiin koe-eläinkeskuksessa, kun asukkeja alettiin vapauttaa koteihin eläkepäivien viettoon. Kukaan ei tiennyt, miten käy.

”Alussa olimme kaikki aika varpaillamme, että miten tämä tulee sujumaan”, sanoo eläinten hyvinvoinnin tutkija Marianna Norring. Hän tekee raporttia ensimmäisestä hankkeesta, jossa kahdeksan 8-vuotiasta beaglea muutti koteihin.

Tähän asti koe-eläimet on jouduttu uransa päätteeksi lopettamaan. EU-direktiivin uudistuttua Suomeenkin tuli vuonna 2012 asetus, joka mahdollistaa niiden sijoittamisen koteihin. Se huojentaa myös laboratorion ihmistyöntekijöitä.

”Olen kauhean iloinen uudesta direktiivistä. Eläinten hoitajien ja tutkijoiden työhyvinvointi paranee, kun työkavereita ei jouduta lopettamaan”, Norring sanoo.

Nyt eläköityneillä beagleilla testattiin nukutusaineen sopivaa annostusta.

Samoja testejä on tehty potilaskoirilla ja lemmikeillä, mutta testauksen ensivaiheessa koe-eläimiä käyttämällä saadaan luotettavampaa tietoa, kertoo koe-eläinkeskuksen eläinlääkäri Anna Meller.

”Lääkkeiden kehittämisen alkuvaiheessa eläimellä ei saa olla sairauksia, ja lemmikkikoirilla useita nukutuksia olisi vaikea saada tehtyä”, Meller perustelee.

Toinen käyttö beagleille oli tutkimuksessa, jolla selvitetään koirien oppimiskykyä ja niiden tapaa katsoa maailmaa. Jutta ja kumppanit katsoivat videoita, ja samalla tietokone mittasi niiden silmänliikkeitä.

Tässäkin tutkimuksessa käytetään lisäksi lemmikkikoiria, mutta kokemuksiltaan tasalaatuisesta koe-eläinjoukosta saadaan monipuolisinta tietoa.

Eläinlääketieteen opiskelijat tutustuivat beaglejen avulla eläinten käsittelyyn ja ultraäänitutkimuksen tekemiseen.

Eläimillä tehdään Mellerin mukaan muutenkin eniten perustutkimusta.

”Toive on, että eläinten käyttö vähenee. Käytännössä lääketieteen kehitys kuitenkin tapahtuu eläinmalleilla, enkä osaa ennustaa, kuinka nopeasti se voisi muuttua”, Meller sanoo.

Eniten vaihtoehtomenetelmiä on Mellerin mukaan kehitetty myrkyllisyys- ja turvallisuustestauksiin. Niissä eläimille on annettu testattavia aineita ja seurattu niiden aiheuttamia haittoja. Helsingin yliopistossa tällaisia kokeita ei ole tehty.

Miten tavallinen kotielämä sitten on luonnistunut beagleilta, jotka on pennusta asti kasvatettu koe-eläimiksi? Ne ovat eläneet laumassa ja ulkoilleet vain katetussa ja betonipohjaisessa tilassa.

Viime marraskuussa Juttaa alettiin valmistaa muuttoon, ja maaliskuussa se pääsi uuteen kotiin. Jutan uusi emäntä Mari Rusanen kertoo, että alussa Juttaa pelotti kaikki uusi.

”Lenkillä saattoi kestää puolitoista tuntia, ennen kuin se uskalsi pissata”, Rusanen sanoo.

Pelko lamaannutti Jutan joskus niin täysin, että se piti kantaa kotiin. Koira rauhoittui, kun lenkkipolut alkoivat tulla tutuiksi.

Luonnossa nuuskiminen tuntui olevan sille sisäsyntyistä. Kun lähimetsään ilmestyi huhtikuussa sinivuokkoja, koiran piti käydä varmuuden vuoksi haistamassa jokainen vuokko.

”Kun Jutta saa itse mennä nuuskimaan ja todeta uudet asiat turvallisiksi, se tottuu niihin heti”, Rusanen sanoo.

Ihmisiä Jutta ei pelännyt alussakaan. Se ei ollut aggressiivinen eikä tuhonnut kodin esineitä.

”Huomasi, että se on tehnyt ihmisen kanssa miellyttäviä asioita.”

Perheen muut koirat, beagle Kajsa ja lapinkoira Leevi, ottivat Jutan hyvin vastaan. Aluksi ne katselivat kummastellen uuden asukkaan kömpelyyttä – Jutta saattoi törmäillä seiniin ja toisiin koiriin – mutta opettivat sen sitten hellästi tavoille.

”Tavoitteeni on rohkaista Juttaa niin, että siitä tulee reipas oman elämänsä toimija”, Mari Rusanen sanoo.

Jutta heiluttaa häntäänsä ja tarjoutuu jatkuvasti rapsutettavaksi jopa tuntemattomalle toimittajalle ja kuvaajalle.

Kodit koirille järjesti Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto. Järjestön eläinsuojeluneuvojan Ann-Mari Bergströmin mukaan myös Jutan koe-eläintovereilla on mennyt hyvin.

”Vain yksi koirista stressaa uudessa kodissaan paljon, mikä ilmenee itsensä jatkuvana nuolemisena. Syytä tutkitaan vielä”, Bergström sanoo.

Muualla maailmassa koe-eläinbeagleja on kotiutettu paljon. Bergström lähettelee sähköpostia Italiaan ja Englantiin sekä Beagle Freedom -projektin työntekijöille kokemusten vaihtamiseksi.

Bergstöm kannattaa Suomessa tehdyn kokeilun perusteella kotiuttamisten jatkamista.

Parhaillaan eläkkeelle on siirtymässä toinen erä beagleja, joille etsii ottajia Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistys. Suurin osa on jo löytänyt uuden kodin.

Alussa uuden pelko saattoi iskeä Juttaan lenkillä niin, että se piti kantaa lenkiltä kotiin.
Alussa uuden pelko saattoi iskeä Juttaan lenkillä niin, että se piti kantaa lenkiltä kotiin.
Ville Männikkö
Jutta on nyt Mari Rusasen lemmikki.
Jutta on nyt Mari Rusasen lemmikki.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!