Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fanikatsomon melu vastaa kallioporaa

Tiede
 
Heidi Piiroinen
Kova meteli ei välttämättä auta maalinteossa.
Kova meteli ei välttämättä auta maalinteossa. Kuva: Heidi Piiroinen

Jääkiekko-ottelussa on hauska kiljua suosikkinsa puolesta, mutta vaikuttaako se joukkueen menestykseen? Voiko meteli peräti häiritä pelaajia ja huonontaa suoritusta?

Opiskelija ja tutkimusapulainen Brenna Boyd Nebraska-Lincoln-yliopistosta etsi vastausta mittaamalla melutasot neljässä Nebraska-Omahan yliopiston jääkiekkojoukkueen kotipelissä viime talvena.

Peleistä äänekkäimmässä melu ylsi opiskelijoiden katsomossa keskimäärin 95,5 desibeliin, mikä vastaa kallionporauskoneen jyrinää runsaan 15 metrin päästä. Hurjimmillaan desibelit kohosivat 132:een. Se kuulostaa yhtä kovalta kuin suihkumoottori jylisisi reilun 30 metrin etäisyydellä.

Verratessaan melutason vaihteluja ja pelitapahtumia Boyd huomasi, ettei yhteys metelin ja maalien välillä ollut vahva.

”Eniten meteliä oli joulukuun 12. päivän pelissä, jonka voitimme yhdellä maalilla. Tästä ei kertynyt tarpeeksi tietoa, jotta voisin päätellä, riippuvatko melutaso ja maalien määrä toisistaan”, Boyd sanoo Amerikan akustisen seuran tiedotteessa.

Kotijoukkueen pelaajat kuvasivat heille tehdyssä kyselyssä huutoa äänekkääksi mutta ei häiritseväksi: noin 70-prosenttiseksi asteikolla hiljaisesta kovaan. Melu ei estänyt heitä kommunikoimasta joukkuetovereiden tai valmentajan kanssa pelin aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!