Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen jätöksistä saisi energiaa miljoonille kotitalouksille

Tiede
 
Corinne Schuster-Wallace / YK-yliopisto
Ugandassa tuotetaan hapettomissa säiliöissä biokaasua.
Ugandassa tuotetaan hapettomissa säiliöissä biokaasua. Kuva: Corinne Schuster-Wallace / YK-yliopisto

Enemmistöllä maailman asukkaista on kännykkä, mutta kolmannes planeettamme väestöstä elää ilman kunnollista vessaa. Melkein miljardi ihmistä joutuu käymään tarpeillaan puskissa. Jäte jää maahan lojumaan ja levittämään taudinaiheuttajia, vaikka se kannattaisi hyödyntää energiantuotannossa, toteavat YK-yliopiston tuoreen raportin kirjoittajat.

Jos makki käytettäisiin metaania tuottavien mikrobien kanssa hapettomissa oloissa suurissa tankeissa, voitaisiin saada valtavasti kaasua. Siitä riittäisi sähköä jopa 138 miljoonalle kotitaloudelle. Luku tarkoittaa, että energiaa saisivat kaikki Indonesian, Brasilian ja Etiopian asukkaat.

Kaasun hinta kattaisi todennäköisesti muutamassa vuodessa kustannukset, jotka kuluisivat koko järjestelmän rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Tutkijat laskivat, että koko maailmasta ihmisen jätöksistä saatavan biokaasun arvo voisi olla jopa 8,6 miljardia euroa.

Lisäksi siitä, mitä kaasuntuotannosta jää jäljelle, voitaisiin valmistaa kaksi miljoonaa tonnia puuhiilen kaltaisia brikettejä. Puristeet sisältävät yhtä paljon energiaa kuin hiili.

YK:n yliopiston vesi-, ympäristö- ja terveys-verkoston johtaja Zafar Adeel toivoo, että markkinoille saataisiin yksinkertainen, kustannustehokas menetelmä makin käsittelemiseksi.

Se edistäisi kehitystä, suojelisi ympäristöä ja auttaisi vähentämään puutteellisesta sanitaatiosta johtuvia ongelmia. Ala-arvoisista tai olemattomista vessoista aiheutuu kymmenesosa kaikista maailman sairauksista.

Ihmisen jätöksiä kompostoidaan jo nyt lannoitteeksi monissa paikoissa eri puolilla maailmaa, mutta energianlähteenä niitä on tähän asti käytetty vähän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!