Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus löysi syitä koiran arkuudelle: emon hoiva on tärkeää ja koiran pitäisi saada juosta vapaana

Tiede
 
Matti Björkman
Koiran arkuuteen vaikuttaa tutkimuksen mukaan myös se, onko koira ulkoillessa kiinni vai ei. Vapaudesta nauttineet olivat vähemmän säikkyjä äänille.
Koiran arkuuteen vaikuttaa tutkimuksen mukaan myös se, onko koira ulkoillessa kiinni vai ei. Vapaudesta nauttineet olivat vähemmän säikkyjä äänille. Kuva: Matti Björkman

Koirasta saattaa tulla arka, jos sen emo hoitaa sitä huonosti ja jos sille ei anneta mahdollisuutta sosiaalistua kunnolla. Liian vähällä päivittäisellä liikunnallakin on merkitystä.

Emon hoivan tärkeys koiran rohkeuden kehittymiselle paljastui ensimmäisen kerran tuoreessa, professori Hannes Lohen johtamassa tutkimuksessa. Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin geenitutkimusryhmä selvitti ympäristötekijöiden merkitystä koirien ääniarkuuteen, yleiseen pelokkuuteen sekä eroahdistukseen. Työ toteutettiin yli 3 000:lle, yhteensä 192 rotuun kuuluvan koiran omistajille suunnattuna kyselynä.

Osallistujat täyttivät koiran käyttäytymistä kartoittavan lomakkeen. Se sisälsi kysymyksiä koiran käyttäytymisestä eri tilanteissa ja sen pentuajan tapahtumista sekä tämän hetken arjen rutiineista.

Emonhoitoa pitäisi tutkia koirilla yksityiskohtaisemmin jatkossa, sillä se on todettu keskeiseksi asiaksi muillakin lajeilla. painottaa tutkija Katriina Tiira. Koirilla ei tiedetä paljoakaan esimerkiksi siitä, miten emojen hoiva vaihtelee eri rotujen välillä.

Uudessa tutkimuksessa omistajat arvioivat, miten emo oli aikanaan hoivannut koiraa. Kysely tarjosi sanallisia vaihtoehtoja huonosta erittäin hyvään. Arvio perustuivat siihen, mitä vastaajat olivat kuulleet kasvattajilta ja mitä he olivat mahdollisesti nähneet, jos olivat käyneet kasvattajan luona. Monet soittivat kasvattajalle, kun täyttivät lomaketta.

”Tiedostamme sen, että on ongelmallista arvioida emonhoidon laatua kyselyn avulla. Onko esimerkiksi kasvattaja puhunut totta? Kysymys oli kuitenkin mielestäni pakko laittaa mukaan, sillä emonhoito vaikuttaa merkittävästi koiran persoonallisuuden kehittymiseen. Jo aiempi, vuonna 2012 julkaistu tutkimuksemme paljasti, että emon huono hoito lisää hännänjahtaamista eli stereotyyppistä käyttäytymistä”, Tiira sanoo.

Edellisen tutkimuksen aineisto oli kuitenkin kovin pieni. Tässä työssä tulos oli yhdenkin kysymyksen perusteella selvä. Sitä, miten pienillä hoivan laadun vaihteluilla on merkitystä, ei kukaan tiedä.

”Todennäköisesti jotain vaikutuksia on, jos narttu suhtautuu pentuun aggressiivisesti eikä esimerkiksi kahteen ensimmäiseen viikkoon lainkaan nuole sitä”, Tiira toteaa.

Hän antaa neuvon kasvattajille: Jos emo on tehnyt kerran pennut eikä ole hoitanut niitä hyvin, sillä ei enää teetettäisi jälkeläisiä. Tuotantoeläinten jalostuksessakin emo-ominaisuuksiin kiinnitetään huomiota.

Koirien sosiaalistamista on tutkittu paljon, ja koiranomistajatkin tuntevat käsitteen sisällön hyvin.

”Se tarkoittaa, että kun pentu tulee taloon, sen annetaan tutustua uusiin paikkoihin ja sitä totutetaan erilaisiin ihmisiin, pieniin lapsiin, vanhuksiin, muihin lemmikkeihin. Koiralla on noin 3–12-viikkoisena niin sanottu sosiaalistumisikkuna, jolloin se omaksuu ympäröivästä maailmasta laumansa ja hyväksyy sen. Silloin kannattaa vaikkapa matkustaa bussilla, jos siihen tottuminen on tarpeen”, Tiira selittää.

Jos pientä pentua pidetään pelkästään kotona, siitä tulee usein pelokas.

Äänille arat ja eroahdistuksesta kärsivät koirat liikkuvat vähemmän kuin koirat, jotka eivät pelkää ääniä eivätkä yksinjäämistä.

Liikunnan on havaittu nostavan serotoniinitasoa sekä eläimillä että ihmisillä, joten liikunta vaikuttaa todennäköisesti myönteisesti myös koiriin.

Tutkimuksessa korostui liikunnan laadun merkitys. Pelkästään äänille arkoja koiria vertailtaessa havaittiin, että ääniarkuus kehittyi myöhemmin koirille, jotka pääsevät juoksemaan vapaana kuin niille, jotka ulkoilevat hihnassa, kertoo Lohi.

Liikunnan ja arkuuden yhteys voi osaltaan selittyä sillä, että ääniä pelkäävä koira saattaa säikähtää ulkoillessa helpommin, ja siksi omistaja vie sitä lyhyemmille lenkeille harvemmin kuin veisi sellaista koiraa, joka ei pelkää yllättäviä ääniä.

Sitä, mikä on sopiva määrä liikuntaa millekin rodulle, tutkijat eivät tiedä.

”On paljon pienikokoisia rotuja, joista monesti ajatellaan, etteivät ne tarvitse liikuntaa. Esimerkiksi kääpiöpinseri ja monet muutkin pienet rodut ovat kuitenkin erittäin aktiivisia. Tutkijoiden parissa on herättänyt keskustelua aiemmin julkaistu tutkimus, jossa todettiin, että pienillä roduilla on paljon käyttäytymisongelmia. Ne voivat selittyä sillä, etteivät pikkukoirat saa koskaan tyydytettyä liikunnan tarvettaan”, Tiira miettii.

Hän antaa toisenkin neuvon: Ääniaran koiran omistajan kannattaa kokeilla fyysisesti rasittavan liikunnan lisäämistä. Tätä voi kokeilla esimerkiksi ennen uuden vuoden ilotulituksia ja seurata, onko pelkoreaktio yhtään lievempi. Jos ei pysty pitämään koiraa vapaana, sitä voi juoksuttaa vaikkapa pyörän vieressä tai juosta itse mukana.

Tiira myöntää, ettei kaikkien koirien pelko ääniä kohtaan lievene tällä tavalla. Osaa pitää lääkitä myös tulevaisuudessa. Liikunnan lisäämisestä ei kuitenkaan ole mitään haittaa terveelle koiralle, eikä omistajallekaan.

Tutkimuksessa se, miten paljon kukin koirayksilö oli saanut juosta, laskettiin näin: Päivittäisen liikunnan määrä minuutteina kerrottiin kertoimella. Se määräytymiseen vaikutti, liikkuuko koira pääasiallisesti vapaana, osittain hihnassa vai aina kytkettynä.

Pelkästään se, oliko koira ulkoillessa kiinni vai ei, vaikutti ääniarkuuteen. Vapaudesta nauttineet olivat vähemmän säikkyjä äänille.

Arkuus lievenee koirilla iän myötä. Ne sopeutuvat pelottaviin tilanteisiin tai omistaja puolestaan oppii välttämään säikyttäviä asioita. Ääniarkuuden suhteen tilanne on tutkimuksen mukaan päinvastainen; vanhemmilla koirilla oiretta on nuoria koiria enemmän.

Ei-pelokkailla koirilla oli usein muuta koiraseuraa samassa taloudessa. Kävi myös ilmi, että arkuus on yleisempää nartuilla kuin uroksilla ja että sterilointi altistaa erityisesti ääniarkuudelle. Nämä asiat ovat tulleet esille myös aiemmissa tutkimuksissa.

Tutkimus kuuluu Euroopan tiedeneuvoston rahoittamaan Dogpsych-hankkeeseen, joka pyrkii selvittämään erilaisten ahdistuneisuushäiriöiden, kuten arkuuden, pakko-oireisuuden ja ääniarkuuden geneettisiä taustoja ja yhtäläisyyksiä ihmisen vastaaviin sairauksiin.

Koiran persoonallisuuteen, käyttäytymiseen ja käytöshäiriöihin vaikuttavat monet perintö- ja ympäristötekijät. Jos eri tekijät tunnettaisiin paremmin, voitaisiin saada uusia työkaluja ongelmien hoitamiseen, koirien hyvinvoinnin edistämiseen ja tehokkaampien tutkimusasetelmien rakentamiseen.

Suomalaistutkimuksen julkaisi PlosOne.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!