Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Riisinviljely alkoi ainakin kolme kertaa historiassa

Tiede
 
Tea Karvinen
Kiinan Yangshuossa maatyöläinen menee riisipellolle jo auringon nousun aikaan.
Kiinan Yangshuossa maatyöläinen menee riisipellolle jo auringon nousun aikaan. Kuva: Tea Karvinen

Kasvitieteilijät kiistelevät riisin alkuperästä. On tutkijoita, joiden mielestä riisi ”kesytettiin” yhdessä paikassa. Toisten mielestä alkukoteja on kaksi ja uusimman tutkimuksen mukaan kolme tai jopa enemmän.

Riisi on kauan kuulunut ihmiskunnan tärkeimpiin viljelykasveihin. Tätä nykyä puolet maailman väestöstä on riippuvaisia siitä.

Viljeltyä riisiä on neljää päätyyppiä. Lyhytjyväinen japonica kasvaa Japanissa, Koreassa ja Kiinan itäosissa. Pitkäjyväistä indicaa suositaan Intiassa, Pakistanissa ja suurimmassa osassa Kaakkois-Aasiaa. Aus-lajikkeita kasvatetaan etenkin Bangladeshissä. Aromaattisesta riisistä on monia eksoottisia lajikkeita, kuten intialainen basmati ja thaimaalainen jasmiini.

Useimmat tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että japonican varhaisimmat jalostajat elivät jossain nykyisen eteläisen Kiinan alueella 8 200–13 500 vuotta sitten.

Ne, joiden mielestä viljelty riisi lähti leviämään vain kerran ja yhdestä paikasta, uskovat, että indica jalostettiin risteyttämällä japonica villien riisien kanssa. Pitkäjyväinen syntyi jossain vaiheessa sitä suurta marssia, joka levitti riisinviljelyn kaikkialle Aasian. Aus ja aromaattiset lajikkeet ovat vielä myöhempien risteytysten tulosta.

Shanghailainen geenitutkija Bin Han asettuu tämän hypoteesin kannalle. Hänen ryhmänsä aihetta käsittelevä artikkeli ilmestyi lokakuussa 2012 Naturessa.

Nekin, jotka väittävät, että riisiä alettiin aluksi viljellä kahdessa eri paikassa, myöntävät, että japonica on peräisin eteläisestä Kiinasta. Heidän näkemyksensä mukaan indicaa ryhdyttiin itsenäisesti viljelemään seudulla, joka ulottuu Intiasta läntiseen Indokiinaan.

Terence Brownin tiimi Manchesterin yliopistosta lisää soppaan vielä kolmannen erillisen paikan Aasiassa. Nature Plants -lehden tuoreessa verkkoversiossa ryhmä väittää, että aus kehitettiin Keski-Intiasta Bangladeshiin ulottuvalla seudulla.

On kiinnostavaa, että Hanin ja Brownin ryhmät perustavat näkemyksensä samaan lähteeseen, perimän jaksoihin, jotka on eristetty 446 villistä ja yli tuhannesta viljellystä riisilajikkeesta. Molempien analyysit keskittyvät tiettyihin perimän osiin, eli niihin viljeltyjen lajikkeiden geenialueisiin, jotka eroavat villeistä riiseistä.

Otaksuttavasti varhaiset viljelijät valitsivat kasviyksilöitä, joissa ilmeni juuri noihin alueisiin liittyviä piirteitä. He varmaankin suosivat pystyiksi kasvavia kasveja, joita saattoi viljellä tiheämmässä kuin maata pitkin matavia. Tärkeä ominaisuus on varmaankin ollut myös se, että kypsät jyvät pysyvät kiinni varressa eivätkä varise, kuten useimmilla villeillä riiseillä käy.

Tällaiset geenialueet voi jäljittää yhteen villien riisien esi-isien ryhmään Etelä-Kiinassa. Mutta Brownin tiimi tulkitsee geneettistä todistusaineistoa toisin: Sen mukaan geenit, jotka osoittautuivat hyödyllisiksi viljelyn kannalta, olivat jo monissa villeissä lajeissa, joita esiintyi laajasti eteläisessä Aasiassa. Sitten pioneeriviljelijät kolmessa erillisessä paikassa sattuivat valitsemaan kasveja, joilla oli samat toivottavat piirteet. Siten indica, japonica ja aus kehittyivät kukin erikseen.

Riita riisin alkuperästä jatkuu varmasti. Esimerkiksi kasvigeneetikko Briana Gross Minnesotan yliopistosta esitti visaisen kysymyksen Science-lehden verkkosivulla. Vakuuttavien todisteiden mukaan ainakin yksi tärkeistä geenialueista, eli se, joka aiheuttaa valkoiset jyvät, esiintyi ensin japonicassa ja levisi sitten muihin. Jos kolme kehittyivät erikseen alusta asti, miten piirre pääsi kaikkiin niihin?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!