Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Majavapadot lisäävät metyylielohopeaa vesissä

Tiede
 
Kimmo Taskinen / HS
Suomalaisissa tutkimuksissa majavan patojen on todettu lisäävän luonnon monimuotoisuutta. Tulvalampi tarjoaa elinpaikan monille muille lajeille.
Suomalaisissa tutkimuksissa majavan patojen on todettu lisäävän luonnon monimuotoisuutta. Tulvalampi tarjoaa elinpaikan monille muille lajeille. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Monissa pohjoisen pallonpuoliskon makeanveden ekosysteemeissä on liikaa metyylielohopeaa. Nyt Ruotsin maatalousyliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että tuon luonnolle ja ihmisellekin vaarallisen myrkyn pitoisuuksia vesissä lisäävät – majavat.

He mittasivat metyylielohopean pitoisuuksia 12 euroopanmajavan, Castor fiber, patojen lähistöllä viisi kertaa vuosittain kahtena vuonna. Viisi padoista oli hiljattain rakennettuja ja seitsemän tauon jälkeen uudelleen asutettuja.

Majava muuttaa ympäristöään rajusti, kun se kaataa puita ja pystyttää padon, jonka avulla se luo tulvalammikon. Se rakentaa patoon pesänsä niin, että suuaukot pysyvät aina suojassa veden alla. Lisäksi se kokoaa lampeen ravintolautan, josta sitten talvella sukeltelee hakemassa syötävää.

Tutkijat mittasivat uusien majavapatojen alapuolelta korkeimmillaan 3,5-kertaisia metyylielohopeapitoisuuksia kesäkuukausina. Myrkyn määrät eivät kuitenkaan olleet kasvaneet siellä, missä majavat ovat ottaneet uudelleen käyttöönsä vanhoja, lajikumppaniensa hylkäämiä rakennelmia.

Tiimin mukaan tutkimus vahvistaakin sitä, että majavien entiset padot kannattaa jättää paikoilleen. Tutkimuksen julkaisi Environmental Science & Technology.

Vanhojen patojen liepeillä uponneet risut, lehdet ja oksat ovat saattaneet mädäntyä ja kadota siinä määrin, ettei bakteereilla enää oikein riitä syötävää, ruotsalaisryhmä otaksuu.

Juuri bakteerit muuttavat maassa ja vesissä olevaa elohopeaa myrkyllisempään muotoon, eli metyylielohopeaksi. Sopivat bakteerit menestyvät etenkin sellaisissa vettyneissä, kasvijätteistä koostuvissa kerrostumissa, joita kertyy majavapatojen taakse.

Elohopeaa esiintyy luonnossa luonnostaan, mutta sitä myös vapautuu ilmakehään hiilestä ja muista fossiilisista polttonaineista. Ilmakehässä se keräytyy pohjoisnavan ympärille ja laskeutuu pohjoisille alueille, siis tänne kotikulmillemme. Koska elohopea rikastuu ravintoketjussa, sitä on eniten huippusaalistajissa, kuten petokaloissa. Kaksi vuotta sitten yli 90 maata allekirjoitti Minamata-sopimuksen, jolla ne sitoutuivat rajoittamaan elohopean käyttöä.

Suomesta majavat on kertaalleen pyydetty sukupuuttoon. 1900-luvun alkupuolella tänne tuotiin Norjasta ja Pohjois-Amerikasta sekä meille alkuperäisiä euroopanmajavia että kanadanmajavia.

Nyt majavia on 12 000–15 000. Euroopanmajavia elää vain tuhatkunta lähinnä Porin seudulla ja Länsi-Lapissa. Kanadanmajavat ovat levittäytyneet Keski- ja Itä-Suomeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!