Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elä ja anna toisten jyrsiä

Tiede
 
TOM MCHUGH / GETTY
Uhanalainen hutia on nimetty ornitologi James Bondin mukaan.
Uhanalainen hutia on nimetty ornitologi James Bondin mukaan. Kuva: TOM MCHUGH / GETTY

Uusi 007-elokuva ilmestyi. Mutta muistaako kukaan oikeaa James Bondia, jolta kirjailija Ian Fleming nappasi nimen agentilleen?

James Bond (1900–1989) oli ornitologi, joka tutki Karibian saarten lintuja. Hän havaitsi, että meri oli muinoin jakanut Hispaniolan saaren kahtia.

Erilleen jääneillä populaatioilla oli siis lupa kehittyä. Niihin kuuluivat muun muassa kissankokoiset hutiat, rämemajavaa muistuttavat jyrsijät. Hiljattain tutkijat tunnistivat uuden hutian alalajin ja nimesivät sen Plagiodontia aedium bondiksi.

Bondin hutia pysyi pitkään erittäin salaisena, sillä uusien alalajien löytäminen on harvinaista. Tutkijoiden aivoissa välähti kuitenkin pallosalama, kun he katsoivat eläimen kallon rakennetta tarkemmin.

Nyt hutiaan kohdistuu valitettavasti kuoleman katse. Hakkuut ja turismi ovat ajaneet sen vaaran vyöhykkeelle.

Uhanalaisen hutian kohtalosta kuullessaan oikea Bond, lähes tohtorismies, olisi varmaankin sanonut painokkaasti ei. Eihän ihminen vain voi elää ja antaa hutioiden kuolla, vaikka maailma ei riittäisikään molemmille.

Hutiat eivät ole ikuisia. Ne elävät vain kerran. James Bondin hutia tarvitsisi nyt rahtusen lohtua, tai muuten tässä elämän suuressa kasinossa siitä jää haamu vain.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!