Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nasa: Mars kuivui, koska aurinkotuulet pyyhkäisivät kaasuja pois Marsin ilmakehästä

Tiede
 
Aurinkotuulet veivät Marsilta kaasuja ilmakehästä
Aurinkotuulet veivät Marsilta kaasuja ilmakehästä
Mars muuttui kuivaksi erämaaksi, kun aurinkotuulet veivät siltä rikasta kaasukehää. Mars vaikuttaa olleen asuinkelpoinen planeetta.

Mars muuttui elinkelpoisesta, Maan kaltaisesta planeetasta karuksi autiomaaksi, koska aurinkotuulet veivät mennessään Marsin rikasta kaasukehää. Tämä tapahtui silloin, kun Aurinkokuntamme oli vielä nuori, kertoi Yhdysvaltain avaruusviraston Nasa tiedotteissaan, joista uutisoi Science Alert.

Tiedotustilaisuudessa Nasan Mars-ohjelmaa johtava Michael Meyer siteerasi Bob Dylania: ”Tuulelta vastauksen saan. . .”

Aurinkotuulet sinkoutuvat Auringosta noin 1,6 miljoonan kilometrin tuntivauhtia. Maan magneettikenttä suojaa meitä niiltä, onneksi. Mars menetti oman magneettikenttänsä, kun planeetta viileni miljardeja vuosia sitten. Tämän vuoksi oli sitten mahdollista, että planeetan ilmakehän ionit olivat pyyhkäistävissä tiehensä.

Marsin ilmakehä on kuitenkin yhä tarpeeksi vahva estämään sen, että aurinkotuulet iskisivät suoraan planeetan pintaan. ”Tämä on hyvä asia tulevien Mars-lentojen ja uudisasukkaiden kannalta”, totesi Meyer. Aurinkotuulet ohjautuvat Marsin ympärille.

Nasan tutkimus perustuu Marsia vuodesta 2014 kiertäneen Maven-avaruusluotaimen välittämiin tietoihin. Viime vuonna se onnistui dokumentoimaan juuri oikealla hetkellä Marsin ilmakehää moukaroivan aurinkomyrskyn. Auringosta peräisin olevat hiukkaset saivat punaisen planeetan yläilmakehän kaasuissa aikaan niin paljon liikettä, että ne syöksyivät avaruuteen – ja todennäköisesti ulos Aurinkokunnastamme.

Mittauksin on myös saatu jonkin verran tietoa kaasuista, jotka Marsin ilmakehä on menettänyt. Niihin sisältyy vetyä, happea ja hiilidioksidia. Kaikkia tarvitaan elämälle kelvollisten olojen luomiseksi. Kautta aikojen Marsin ilmakehää on hävinnyt noin sata grammaa sekunnissa.

Näyttää siis siltä, että Mars todella oli muinoin asumiskelpoinen. Nasan tutkijat uskovat, että noin 4,3 miljardia vuotta sitten Marsissa oli uskomattoman syviä valtameriä, joihin mahtui enemmän vettä kuin Maan Jäämereen. Marsin merien vesi haihtui pois planeetan ohenevan ilmakehän vuoksi ja vuoti hitaasti avaruuteen.

Oliko Marsissa ja sen merissä aikanaan elämää? Siihen Nasan tutkijoilla ei ole vastausta – vielä.

Avaruusluotain Mavenin keräämän tiedon perusteella tehtyjä tutkimuksia on julkaisut Science. Artikkelit löytyvät täältä, täältä, täältä ja täältä.

Nasa / GSFC
Taiteilijan näkemys siitä, miten aurinkotuulet repivät ioneja Marsin yläilmakehästä.
Taiteilijan näkemys siitä, miten aurinkotuulet repivät ioneja Marsin yläilmakehästä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!