Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

THL suosittelee: Influenssarokotus kaikille turvapaikanhakijoille

Tiede
 
Pakolaiskriisi voi pahentaa influenssakautta
Pakolaiskriisi voi pahentaa influenssakautta
Vastaanottokeskuksissa on otolliset olot influenssaviruksen leviämiselle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri rokottaisi kaikki halukkaat. Toimittaja: Jukka Ruukki HS, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS

Suomeen on saapunut kesän ja syksyn aikana tuhansittain turvapaikanhakijoita. Tämä voi vaikuttaa talven influenssakauden voimakkuuteen. Pakolaiset asustavat tiiviissä oloissa vastaanottokeskuksissa ympäri maata. Väenpaljous on influenssavirukselle unelmatilanne.

”Ahtaat tilat ovat otollisia paikkoja taudin leviämiselle”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek.

Influenssa leviää herkästi käsien välityksellä ja pisaratartuntana. Taudin itämisaika on yleensä 2—3 päivää.

Nonynek vertaa tilannetta varuskuntiin. Vielä muutama vuosi sitten oli tavallista, että varusmiehet sairastuivat sankoin joukoin influenssaan ja myös tartuttivat sitä muuhun väestöön. Osa petiin kaatuneista sai vakavan jälkitaudin, kuten keuhkokuumeen ja sydänlihastulehduksen.

Enää varuskunnat eivät ole tautipesäke. Syynä parannukseen ovat rokotukset. Palvelukseen astuvat saavat nykyään ilmaisen influenssapiikin. Kausi-influenssarokotteen kattavuus varusmiesten keskuudessa on parissa vuodessa noussut jopa 90:een prosenttiin.

”Lääketieteellisistä syistä olisi perusteltua tarjota influenssarokotusta myös kaikille turvapaikanhakijoille”, sanoo ylilääkäri Nohynek.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijat kieltäytyvät harvoin rokotteista.

Viime talvena influenssakausi kesti tavanomaista pidempään, joulukuulta toukokuulle. Sairastumisia kirjattiin huomattavasti enemmän kuin edellisenä talvena. Tauti iski kaikenikäisiin, kymmeniä joutui tehohoitoon. THL:n raportin mukaan kuolleisuus oli influenssakauden aikana tavallista korkeampi yli 65-vuotiaiden ikäryhmässä.

Suomalaiset ottavat influenssarokotuksia selvästi vähemmän kuin vielä muutama vuosi sitten. Vain joka kuudes alle 3-vuotias saa rokotteen kausi-influenssaa vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!