Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedettä pitäisi tehdä kuin Wikipediaa

Tiede
 

Ennen tietoa etsittiin tietosanakirjoista. Tietosanakirjan toimitti ryhmä oppineita, joille maksettiin palkkaa. Prosessi oli pitkä, kirjat olivat kalliita ja vanhenivat nopeasti. Eri kustantajien tietosanakirjat kilpailivat keskenään. Tiedonjanoinen joutui maksamaan.

Tietosanakirjat korvasi nettisivusto Wikipedia. Se on anonyymien avustajien kirjoittama, ilmainen ja päivittyy jatkuvasti. Kummallista kyllä, se on usein parempi kuin kalliit asiantuntijoiden kirjoittamat tietosanakirjat.

Hyvä hanke ja porukka motivoi enemmän kuin raha ja ura. Olen itse maanisesti täydentänyt Wikipediaa juuri, kun olisi ollut ehdottoman tärkeää edistää uratavoitettani väitöskirjaa.

Mutta miksi se, mikä on mahdollista tietosanakirjalle, ei ole mahdollista tieteelle? Tiede perustuu yhä vielä julkaisemiseen kalliissa lehdissä, tutkijanuraan maisterista professoriksi, kilpailuun etevyydestä ja neromyyttiin.

Todellisuudessa tiede on ryhmätyötä. Tieteilijä menestyy, jos on toisia tutkijoita, joille puhua ja kirjoittaa. Tutkijan tärkein julkaisufoorumi on eloisa kahvihuone. Ja silti olen julkaissut artikkelejani myös 300 sivun kirjassa, joka maksaa 300 euroa.

Tiedejulkaisujen vuosikerrat maksavat tuhansia, koska yliopistot tilaavat ne joka tapauksessa, kun eivät muutakaan voi. Tiedekustantajat yksityistävät tutkimuslaitosten verorahoitteisen luovan työn.

Yliopistojen ei pitäisi pelata samaa peliä. Niiden ei tulisi ohjata julkaisemaan kalliissa “huippujulkaisuissa”, kuten nyt tapahtuu. Valtion, joka haluaa säästää yliopistoista, tulisi ajaa kansainvälistä sopimusta, joka estäisi tiedejulkaisuilla rahastamisen.

Toisaalta koko ajatus tutkimustulosten julkaisemisesta on painokoneiden ja posteljoonien ajalta.

Omalla alallani parhaat tutkimuskeskustelut käydään Facebookissa. Tieteelliset hakuteoksetkin voisi hyvin toimittaa kollektiivisesti kuten Wikipedian. Silloin olisi tosin luovuttava ajatuksesta, että tiede on yksilösaavutus. Nerokkainkin meistä on vain siru ihmiskunnan tiedon historiaa, jonka teksti nivotaan toisten teksteihin.

Maailma, jossa jokainen voi vaikuttaa ja osallistua napin painalluksella, muuttaa niin yhteiskunnat kuin tieteen. Jos demokratia keksittäisiin tänään, kuka uskoo, että se perustuisi kerran neljässä vuodessa pidettäviin vaaleihin ja puoluejärjestelmään?

Avoimen tiedon maailma merkitsee vallan ja rahan uutta jakoa. Siksi muutos vielä viipyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!