Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Uskonnollisten perheiden lapset ovat muita itsekkäämpiä

Tiede
 

Uskonnollisessa perheessä kasvamisella näyttää olevan kielteinen vaikutus siihen, kuinka epäitsekkäästi lapsi käyttäytyy.

Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan kristityissä ja muslimien perheissä varttuvat lapset ovat itsekkäämpiä ja tuomitsevampia kuin uskonnottomien perheiden lapset.

Current Biology -lehdessä kuluvalla viikolla julkaistusta tutkimuksesta kirjoittaa muun muassa brittilehti The Guardian.

”Tutkimustulokset herättävät kysymyksen, onko uskonnolla merkitystä moraalisella kehitykselle. Ne tukevat käsitystä, jonka mukaan sekularisaatio on vähennä ihmisten hyväntahtoisuutta, vaan itse asiassa toimii juuri päinvastoin”, tutkimusraportissa sanotaan.

Tutkimuksessa seitsemän eri yliopiston tutkijat tarkkailivat yhteensä lähes 1 200:aa lasta Yhdysvalloista, Kanadasta, Kiinasta, Jordaniasta, Turkista ja Etelä-Afrikasta.

Iältään tutkittavat olivat viiden ja 12 vuoden väliltä.

Heistä 43 prosenttia tuli uskonnollisesta muslimiperheestä, 23 prosenttia kristitystä perheestä ja 27,6 prosenttia uskonnottomasta perheestä. Joukossa oli myös juutalaisten, buddhalaisten, hinduvanhempien ja pieniin uskonnollisiin ryhmiin kuuluvien vanhempien lapsia, mutta heidän määränsä ei ollut tilastollisesti merkittävä.

Tutkimus tehtiin näyttämällä lapsille 30 tarran kokoelmaa ja pyytämällä heitä valitsemaan niistä kymmenen mieluisinta.

Samalla lapsille kerrottiin, ettei tarroja riitä kaikille samassa koulussa oleville lapsille. Näin tutkijat selvittivät, kuinka halukkaita lapset ovat jakamaan tarransa.

Tutkimuksen toisessa osassa lapsille esitettiin kuvamateriaalia, jossa lapsijoukko tuuppi toisiaan. Tämän jälkeen tutkijat selvittävät lasten reaktioita näkemäänsä.

Tulokset osoittavat tutkijoiden mukaan, että kristityistä perheistä ja muslimiperheistä tulevat lapset olivat selvästi vähemmän altruistisia kuin uskonnottomien perheiden lapset. Mitä vanhempia lapset olivat, sitä merkittävämpi ero uskonnollisissa ja uskonnottomissa perheissä kasvaneiden lasten välillä oli.

Tuloksista selviää myös, että muslimilapset tuomitsivat lasten välisen kiusanteon jyrkemmin kuin kristittyjen ja uskonnottomien perheiden lapset, ja vaativat kiusaajille ankarampia rangaistuksia. Kaikkein vähiten tuomitsevia olivat uskonnottomien perheiden lapset.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!