Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satelliitit näkivät merkkejä Atlantin merivirtauksen hidastumisesta

Tiede
 
Maija Tammi
Grönlannin jäätiköiden sulaminen saattaa muuttaa Atlantin merivirtaa.
Grönlannin jäätiköiden sulaminen saattaa muuttaa Atlantin merivirtaa. Kuva: Maija Tammi

Viime keväänä tutkijat julkaisivat havaintoja Pohjois-Atlantin suuren merivirtauksen heikkenemisestä. Virtaus kuljettaa eteläisiltä leveysasteilta lämmintä vettä pintavirtauksina pohjoiseen ja sieltä kylmää vettä pohjavirtauksena takaisin etelään.

Nyt Nasan uudet satelliitit ovat huomanneet pohjavirtauksessa poikkeaman, joka näyttää vahvistavan epäilyjä hidastumisesta.

Suuri valtamerivirtaus on maapallon ilmaston kannalta hyvin merkittävä, ja sen heikkeneminen merkitsisi pohjoisen pallonpuoliskon viilenemistä. Tällä tietoa hidastuminen ei kuitenkaan estäisi ilmastomuutoksesta aiheutuvaa lämpenemistä.

Kiertoa pitää käynnissä kylmän ja suolaisen meriveden vajoaminen Atlantin pohjoisosissa. Sulavista jäätiköistä tulevat makeanveden pulssit voivat kuitenkin jarruttaa vajoamista, koska vähäsuolaisempi vesi ei ole niin tiheää kuin suolainen eikä uppoa samassa määrin.

Viimekeväisessä tutkimuksessa Potsdamin ilmastontutkimusinstituutin Stefan Rahmstorf työtovereineen esitti, että näin on jo tapahtunut ja että Grönlannin jäätikön sulamisvedet ovat heikentäneet valtamerivirtausta.

Nasan Grace-satelliitit ovat satelliittipari, joka kiertää Maata parinsadan kilometrin päässä toisistaan. Maan painovoima vaikuttaa niihin vaihtelevasti sen mukaan, millaiset Maan massat ovat kulloinkin niiden alapuolella. Nämä paljastuvat tutkijoille satelliittien välisen etäisyyden pienistä muutoksista.

Satelliitit ovat havainneet näillä keinoin Kalifornian kuivuuden ja Alaskan jäätikköjen sulamisen. Nyt niillä tutkittiin Atlantin virtausta. Virtaus käytännössä pakkaa valtavia vesimassoja tiettyihin kohtiin merta, ja nämä kasaumat näkyvät satelliiteille.

Vesi pakkaantui poikkeuksellisella tavalla vuoden 2009 lopun ja vuoden 2010 välisenä aikana Atlantilla 26,5 leveysasteen tienoilla. Jo aiemmat merellä tehdyt mittaukset olivat osoittaneet virtauksen muutoksia tällä merialueella. Satelliittihavainnot olivat samansuuntaisia.

Meressä 3 000–5 000 metrin syvyydessä ilmeni paineen muutoksia, jotka kielivät massiivisesta veden virtauksen hidastumisesta. Virtauksen määrä ilmaistaan sverdrupeina, ja se tarkoittaa miljoonan kuutiometrin virtamaa sekunnissa. Virtaus oli heikentynyt 5,5 sverdrupia eli noin 450 miljardia vesitonnia päivässä. Pudotus oli melkoinen, kun ottaa huomioon, että keskimäärin Atlantin merivirtaus on 16–18 sverdrupia.

Havaittu poikkeama ei ollut jatkuvakestoinen, joten mistään pysyvästä muutoksesta ei sen perustella voi puhua. Mittaukset joka tapauksessa osoittivat, että merivirtauksen muutoksia on mahdollista tarkastella avaruudesta käsin. Seuraavaksi tutkijat aikoivat tehdä pidempiaikaisia seurantoja.

Tutkimuksen julkaisi Geophysical Research Letters, ja siitä kertoi Washington Post tiedesivuillaan.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!