Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Seleenin puute oli aiheuttamassa massasukupuuttoja

Tiede
 
Ghedoghedo / Wikimedia Commons
Merimatelija Lariosaurus balsami kuoli sukupuuttoon noin 201 miljoonaa vuotta sitten.
Merimatelija Lariosaurus balsami kuoli sukupuuttoon noin 201 miljoonaa vuotta sitten. Kuva: Ghedoghedo / Wikimedia Commons

Seleeni on välttämätön hivenaine kaikille eläimille ja useimmille kasveille. Jos sitä on ravintoketjussa liian vähän, seuraukset ovat vakavat. Sen ja muiden hivenaineiden puute on voinut vaikuttaa jopa kolmeen Maan historian massasukupuuttoon, väittävät John Long Flinders-yliopistosta Australiasta ja hänen työtoverinsa.

Tähän mennessä planeettamme on kokenut viisi suurta sukupuuttoaaltoa. Kahden järisyttävimmän syistä tutkijat ovat melko yksimielisiä: 66 miljoonaa vuotta sitten dinosaurukset tappoi suuri asteroidi, joka mätkähti nykyisen Meksikon kohdalle. Permikauden lopun katastrofin 252 miljoonaa vuotta sitten aiheuttivat valtavat tulivuorenpurkaukset Siperiassa.

Sen sijaan ei ole selvyyttä siitä, mikä johti kolmeen muuhun massasukupuuttoon. Ne päättivät ordovikikauden noin 443 miljoonaa vuotta sitten, devonikauden 371 miljoonaa vuotta sitten ja triaskauden 201 miljoonaa vuotta sitten.

Long kollegoineen on analysoinut useiden hivenaineiden pitoisuuksia sadoista merenpohjan kerrostumista kerätyistä näytteistä. Aiemmin tänä vuonna ryhmä sai selville, että valtamerissä oli korkeita pitoisuuksia hivenaineita, esimerkiksi sinkkiä, kuparia, mangaania ja seleeniä, silloin, kun ne olivat tuottavimmillaan. Tällainen jakso oli muun muassa kambrikauden räjähdys 542–530 miljoonaa vuotta sitten, jolloin valtaosa nykyisten eliöiden pääjaksoista syntyi.

Tuoreessa tutkimuksessaan tiimi on keskittynyt seleeniin ja osoittaa, että hivenaineen määrä merivedessä laski merkittävästi juuri ennen kolmea arvoituksellista sukupuuttoaaltoa. Se putosi alle yhteen prosenttiin siitä, mikä sen pitoisuus merivedessä on nykyisin.

Hivenaineiden vähyys ei ole joukkotuhojen ainut syy, mutta se on seikka, joka ajoittuu yhteen niiden kanssa, sanoo Long New Scientist -lehdelle.

Seleenin ja muiden hivenaineiden pitoisuuden vaihteluille merivedessä on useita selityksiä. Se saattaa liittyä siihen, että ilmakehän happi väheni ja samalla hidastui eroosio, joka kuljetti hivenaineita maan kivistä jokiin ja meriin. Sitten esimerkiksi juuri seleeninpuutoksesta kärsivä kasviplankton alkoi voida huonosti ja tuottaa entistä niukemmin happea. Seurasi lumipalloefekti, joka romahdutti sekä hapen että hivenaineiden tasot.

Toinen selitys saattaa olla mannerlaattojen rauhoittuminen. Kun laatat liikkuvat ja törmäilevät toisiinsa, meriin irtoaa runsaasti kaikenlaista, kuten hivenaineita.

Tutkimuksen julkaisi Gondwana Research.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!