Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalastajan unelmageeni löytyi – se määrittää lohen kokoa ja sukukypsyyttä

Tiede
 
Marjatta Sihvonen
Ilpo Vainionpää
Tenolla kisattiin lohikuninkuudesta 1985. Silloin joessa oli enemmän isoa kalaa.
Tenolla kisattiin lohikuninkuudesta 1985. Silloin joessa oli enemmän isoa kalaa. Kuva: Ilpo Vainionpää
Fakta

Tenon lohi monimuotoisin kala

 Tenojoesta on löydetty yli kaksikymmentä perinnöllisesti eriytynyttä lohikantaa. Se tekee Tenon lohesta maailman monimuotoisimman kalan.

 Tenon sivu-uomissa elää paikallisesti sopeutuneita kantoja, jotka lisääntyvät vain harvoin muiden kantojen kanssa.

 Tänä vuonna tutkijat löysivät myös pääuomasta kaksi erilaista lohipopulaatiota.

Kun erikoistutkija Tutku Aykanat näki tietokoneensa ruudulle hahmottuvan analyysin, hän tiesi tehneensä poikkeuksellisen löydön. Professori Craig Primmer kehottikin tutkijaansa tarkistamaan laskelmat.

Ison lohen geeni sojotti tutkimusaineiston kuvaajassa kuin yksinäinen pilvenpiirtäjä.

Turun yliopiston kansainvälisen tutkijaryhmän löytö julkaistiin Nature-lehdessä viime viikolla: geenikartoissa nimellä vgll3 kulkeva geeni selittää neljäkymmentä prosenttia lohen koosta.

Se on paljon. Sama geeni säätelee myös murrosikäisen nuoren kasvupyrähdystä, mutta ihmisellä palapelissä on mukana yli sata muutakin geeniä.

”On hyvin harvinaista, että yhdellä geenillä on näin voimakas vaikutus näin monimuotoiseen ominaisuuteen kuin koko”, Aykanat sanoo.

Tutkimus tehtiin Tenon ja 56 muun suomalaisen ja norjalaisen lohijoen näytteistä.

Ainakin Tenojoella suuret lohet ovat vähentyneet. Löydön valossa yksi merkittävä syy katoon on se, että kalastajat pyytävät nimenomaan suuria lohia.

”Kun suosimme kalastuksessa isoja yksilöitä, kalastamme tätä geeniä pois”, Aykanat sanoo. Tutkimusjulkaisussaan Aykanat ja Primmer toteavat, että geenilöydön avulla voitaisiin ohjata kalakantojen hoitoa.

Suurten kalojen kohtalo on maailman merillä muutoinkin kiivaan tutkimuksen kohteena. Ylikalastuksen on todettu vaikuttavan kalastoon niin voimakkaasti, että se muuttaa kalojen perimää.

Tenojoella on havaittu, että lohia nousee aiempaa vähemmän ja erityisesti suuret kalat ovat vähentyneet. Kaikkia syitä siihen ei tiedetä.

Primmerin mukaan kyse ei loppujen lopuksi ole vain yhdestä geenistä.

”Voimme tuoda ison lohen geenin risteytysten avulla takaisin vesistöihin, joista se on jo kadonnut, mutta suin päin tällaiseen toimeen ei pidä ryhtyä. Siitä on apua ainoastaan siinä tapauksessa, että elinympäristö on yhtä hyvässä kunnossa kuin ennen isojen kalojen katoamista.”

Primmer luettelee mitä iso lohi tarvitsee: Se kuluttaa paljon happea, joten vedenlaadun on oltava hyvä, virtausnopeuden voimakas ja uoman riittävän suuri. Jatkuvuuden kannalta myös kutusoraikkojen kunto ja laajuus ovat tärkeitä.

Jos ison lohen geeni tuodaan sinne, missä olosuhteet eivät sitä suosi, tehdään enemmän haittaa kuin hyötyä. Kalojen kuolleisuus voi kasvaa ja lisääntyminen kärsiä.

Tenosta tiedetäänkin, että erikokoisten lohien määrät eroavat selvästi eri sivujokien välillä. Geeni ei siis elä vain kalassa. Se elää vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa.

Jotta vuorovaikutus toimisi myös tulevaisuuden muuttuvissa oloissa, on tärkeää turvata mahdollisimman monimuotoisen geenivarannon säilyminen, niin isojen kuin pienien kalojen. Se on ainakin geenitutkijan unelma.

”Monimuotoisuus on se elämän suola”, Primmer sanoo.

Australialaissyntyinen Primmer aloitti työnsä Tenon lohen parissa 2000-luvun alussa. Hän on selvittänyt lohen geenikarttaa siitä lähtien hyödyntäen 1970-luvulta alkaen kerättyjä suomukokoelmia.

Luonnonvarakeskuksen Utsjoen tutkimusaseman ylläpitämässä lohen suomuarkistossa on tietoja yli 100 000 lohiyksilöstä.

”Kalan suomusta voi laskea sen iän ja määrittää, kuinka monta vuotta se on viettänyt merellä kasvamassa. Suomuista saa myös runsaasti dna:ta”, Primmer selittää.

Tenojoen, suomuarkiston ja kasvavan geenitiedon ympärille on muodostunut kansainvälinen tutkijayhteisö. Turkkilainen Aykanat tuli Suomeen Kanadan kautta. Ison lohen geenin metsästyksessä tehtiin yhteistyötä myös norjalaisten kanssa.

Kasvugeenin jäljille johti havainto, että perimä ohjaa vahvasti merellä vietettyjen kasvuvuosien määrää. Toiset lohiyksilöt viettävät merellä useita vuosia, toiset taas nousevat nopeasti kudulle kotijokeensa.

Vielä 1970-luvulla puolet Tenon lohista vietti useita vuosia merellä kasvamassa. Nyt näiden suurten yksilöiden määrä on pudonnut alle kahteenkymmeneen prosenttiin.

Kokoa määräävä geeni määrittää myös lohen sukukypsyysikää. Se toimii eri tavoin koiraassa ja naaraassa.

Naaraalle suuresta koosta on eniten etua. Mitä suurempi naaras, sitä enemmän se pystyy tuottamaan mätimunia.

Koiras voittaa siinä, että se nousee nuorena kudulle ja varmistaa siten mahdollisimman suuren jälkeläisten määrän. Pienuudella ja vikkelyydelläkin siis pärjää, vaikka suuret koiraat hallitsevat kutualueita.

Koko ei siis ole samalla tavalla tärkeä molemmille sukupuolille. Jokin vielä tuntematon tekijä säätelee geenin toiminnan tarkoituksenmukaiseksi.

Jos naaraskala perii toiselta vanhemmaltaan suuren koon ja toiselta pienen koon geenin, se kasvaa suureksi. Samat geenit perinyt koiraskala sitä vastoin voi saavuttaa aikaisen sukukypsyyden ja jäädä kooltaan pieneksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!