Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seleenin puute johti massasukupuuttoihin

Tiede
 
Ghedoghedo / Wikimedia Commons
Merimatelija Lariosaurus balsami kuoli sukupuuttoon noin 201 miljoonaa vuotta sitten.
Merimatelija Lariosaurus balsami kuoli sukupuuttoon noin 201 miljoonaa vuotta sitten. Kuva: Ghedoghedo / Wikimedia Commons

Seleeni on välttämätön hivenaine kaikille eläimille ja useimmille kasveille. Jos sitä on ravintoketjussa liian vähän, seuraukset ovat vakavat.

Seleenin puute on voinut vaikuttaa jopa kolmeen massasukupuuttoon, väittää John Long Flinders-yliopistosta Australiasta ryhmineen.

Planeettamme on kokenut viisi suurta sukupuuttoaaltoa. Dinosaurukset tappoi ilmeisesti suuri asteroidi. Permikauden lopettivat valtavat tulivuorenpurkaukset. Kolmen muun massasukupuutton syistä ei ole ollut selvyyttä. Ne päättivät ordovikikauden, devonikauden ja triaskauden.

Long kollegoineen on analysoinut hivenaineiden pitoisuuksia merenpohjan kerrostumista. Hivenaineita oli paljon, kun meret olivat tuottavimmillaan kambrikauden räjähdyksen aikaan. Tuolloin syntyi valtaosa nykyisten eliöiden pääjaksoista.

Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että seleenin määrä merivedessä laski merkittävästi juuri ennen kolmea arvoituksellista sukupuuttoaaltoa. Se putosi alle prosenttiin siitä, mikä sen pitoisuus meressä on nykyisin.

Seleenin ja muiden hivenaineiden pitoisuuden vaihtelu saattaa liittyä ilmakehän hapen vähenemiseen. Hapen puute hidastaa eroosiota, joka kuljettaa hivenaineita kivistä vesiin.

Seleeninpuutoksesta kärsivä kasviplankton alkoi kenties kuihtua ja tuottaa niukemmin happea. Seurasi kierre, joka romautti sekä hapen että hivenaineiden tasot. Tutkimuksen julkaisi Gondwana Research.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!