Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maapallon keskilämpötila nousi jo yli yhden asteen – Kahden asteen nousu käynnistäisi pelottavan tapahtumasarjan

Tiede
 
David Gray / Reuters
El Niño tuo Australiaan kuumuutta ja kuivuutta. Auringonpalvojat nauttivat marraskuun alun lämmöstä Sydneyn Tamaramassa.
El Niño tuo Australiaan kuumuutta ja kuivuutta. Auringonpalvojat nauttivat marraskuun alun lämmöstä Sydneyn Tamaramassa. Kuva: David Gray / Reuters

Maapallon keskilämpötilat noussevat tänä vuonna enemmän kuin yhden asteen esiteolliseen aikaan verrattuna. Britannian ilmatieteen laitoksen mukaan lukemat tammikuusta syyskuuhun ovat jo yli 1,02 celsiusastetta korkeampia kuin ne olivat keskimäärin vuosina 1850–1900, kertoi BBC.

Jos lämpötilat noudattavat ennusteita, vuonna 2015 olisimme vaarallisen etapin puolimatkassa. Asiantuntijat pitävät kahden asteen lämpenemistä kynnyksenä, jonka ylittämisestä voi käynnistyä pelottavia tapahtumasarjoja.

Esimerkiksi Suomen ilmaston kannalta tärkeä Pohjois-Atlantin kiertoliike saattaisi pysähtyä. Mallinnuksissa tämä on muun muassa kylmentänyt pohjoista pallonpuoliskoa ja kuumentanut eteläistä.

Tuoreet tilastotiedot lisäävät myöhemmin tässä kuussa alkavan Pariisin ilmastokokouksen neuvottelijoiden paineita saada aikaan uusi kansainvälinen sopimus, joka saisi haitalliset hiilipäästöt vähenemään vuoden 2020 jälkeen.

Britannian ilmatieteen laitoksen mukaan yhden asteen raja ohitetaan tänä vuonna, koska meneillään on voimakas El Niño. Ilmiö toistuu 2–7 vuoden jaksoissa. Edellisen kerran se oli normaalia rajumpi vuosina 1997–1998, ja vuosi 1998 oli poikkeuksellisen kuuma.

El Niñon aikaan ilmanpaine nousee Tyynenmeren länsiosassa, ja pasaatituulet laantuvat. Tästä seuraa, että meren pintavesi lämpenee jopa neljällä asteella päiväntasaajan tienoilla Tyynenmeren itäosassa. Rankkasateet ja myrskyt piinaavat Amerikan länsirannikkoa, ja Australia sekä Kaakkois-Aasia voivat kärsiä tukalasta kuivuudesta.

Juuri itäisen Tyynenmeren pintalämpötilan nousun vuoksi maapallon keskilämpötila kohoaa silloin, kun El Niño on voimakas.

”Jos katsotaan lämpötilakäyriä pitkältä ajalta, El Niño -vuodet näkyvät korkeimpina piikkeinä. Niiden jälkeen käyrä on kääntynyt väliaikaisesti laskuun, mutta trendi on nouseva”, sanoo professori Ari Laaksonen Ilmatieteen laitoksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!