Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Tietokone osaa päätellä romaanin genren siinä vellovien tunteiden avulla

Tiede
 
Wikimedia Commons
Theodore Von Holstin teräskaiverruksessa Victor Frankestein kauhistuu luotuaan hirviön. Kuva on kauhuromaanin vuonna 1831 julkaistusta painoksesta.
Theodore Von Holstin teräskaiverruksessa Victor Frankestein kauhistuu luotuaan hirviön. Kuva on kauhuromaanin vuonna 1831 julkaistusta painoksesta. Kuva: Wikimedia Commons

Tietokone tunnistaa kaunokirjallisen teoksen lajityypin yllättävän tarkasti tekstissä esiintyvien emootioiden avulla.

Tämä kävi ilmi, kun Spyridon Samothrakis ja Maria Fasli Essexin yliopistosta antoivat ohjelman analysoida 3 377 kirjaa Gutenberg-hankkeen verkkokirjastosta.

Tekstit edustivat kuutta genreä: dekkari, huumori, fantasia, kauhu, länkkäri ja scifi. Saadakseen selville teoksissa myllertävien tunteiden kokonaisuuden, tutkijat käyttivät laajaa verkkosanakirjaa. Se luokittelee sanoja sen perusteella, yhdistetäänkö ne yleisimmin vihaan, inhoon, pelkoon, iloon, suruun tai hämmästykseen.

Sitten he ohjelmoivat tietokoneet pisteyttämään jokaisen romaanin joka ainoan lauseen mainittujen kuuden tunteen suhteen. Tulosten avulla he jäljittivät emootioiden järjestyksen ja voimakkuuden kussakin kirjassa.

Esimerkiksi Mary Shelleyn romaanissa Frankenstein – uusi Prometheus viha ja pelko lisääntyvät tasaisesti koko ajan. Muissa tunteissa ei ole muutosta, paitsi surussa, jonka hypähtää huippuun keskellä teosta.

Tietokone luokitti kaunokirjallisen genren oikein yli 50 prosentissa teoksista. Puhtaalla arvauksella tulos osuisi oikein vain 17 prosentissa tapauksista. Koneelle kinkkisin laji oli kauhukirjallisuus, jonka se sekoitti sekä scifiin että fantasiaan.

Tutkimuksen julkaisi Plos One.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!