Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä enemmän lihasvoimaa jaloissa, sitä paremmin voivat aivot, kertoo tutkimus

Tiede
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Lihaksikkaiden jalkojen ja toimivien aivojen välillä on yhteys.
Lihaksikkaiden jalkojen ja toimivien aivojen välillä on yhteys. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ikääntyvän ihmisen jalkalihasten ja aivojen kunnon välillä on selvä yhteys, osoittavat lontoolaisen King´s Collegen tutkijat. Heidän mielestään vanhuksen pää voi säilyä terävänä yksinkertaisin keinoin, esimerkiksi kävelemällä niin paljon, että jalkojen lihasvoima kasvaa.

Tutkijat seurasivat 324 tervettä naispuolista kaksosparia kymmenen vuoden ajan. He mittasivat useita terveydestä ja elämäntyylistä kertovia muuttujia. Esimerkiksi koehenkilöiden ajattelua, oppimista ja muistia testattiin hankkeen alussa ja lopussa.

Kävi ilmi, että jalkojen lihasvoima ennusti kognitiivisten kykyjen muutosta paremmin kuin mikään muu asia. Pääsääntöisesti oli niin, että se kaksosista, jolla oli alun perin enemmän voimaa jalkalihaksissaan, säilytti kognitiiviset kykynsä paremmin kuin heikkojalkainen sisarensa. Lisäksi vahvajalkaisilla havaittiin vuosikymmenessä vähemmän ikääntymiseen liittyviä muutoksia aivoissa kuin muilla.

Se, että liikunta tekee hyvää vanheneville aivoille, on osoitettu jo aiemmissa tutkimuksissa. Niin ikään on saatu eläinkokeiden avulla selville, että lihasten harjoittaminen vapauttaa hormoneja, jotka voivat saada hermosoluja luomaan uusia yhteyksiä.

Tuore tutkimus on kuitenkin ensimmäinen, joka todistaa jalkavoimien ja kognitiivisten kykyjen säilymisen välisen yhteyden terveillä ihmisillä.

”Jokainen haluaa tietää, miten säilyttää aivonsa toimivina vielä vanhanakin. Identtiset kaksoset ovat hyödyllinen vertauskohta, sillä he jakavat monia tekijöitä, joita ei voi myöhemmin muuttaa, kuten perimän ja varhaislapsuuden”, sanoo tutkimusta johtanut Claire Steves King´s Collegen tiedotteen mukaan.

”On vakuuttavaa nähdä niin suuria eroja kognitiivisissä kyvyissä ja aivojen rakenteessa identtisillä kaksosilla, joilla oli erilaiset jalkavoimat kymmenen vuotta sitten. Näyttää siltä, että yksinkertaiset, fyysistä aktiivisuutta lisäävät muutokset elämäntavoissa voivat auttaa meitä pysymään mieleltämme ja ruumiiltamme terveinä.”

Jatkossa on syytä selvittää, miten jalkavoimien tai aerobisen suorituskyvyn lisääntyminen tarkkaan ottaen vaikuttaa aivoissa. King´s Collegen koehenkilöt olivat 43–73-vuotiaita naisia. Siksi tarvitaan lisää tutkimuksia vanhemmilla ihmisillä ja miehillä.

Tutkimuksen julkaisi Gerontology.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!